G7 cere ca acţiunile de implementare a sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei să fie intensificate

Miniştrii de Externe din statele Grupului G7 au anunţat Luni, cu ocazia reuniunii din Japonia, intensificarea acţiunilor de implementare a sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina, informează mediafax.

Miniştrii de Externe din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) „au stabilit intensificarea şi coordonarea deplină a acţiunilor de aplicare a sancţiunilor impuse Rusiei”, anunţă Ministerul de Externe din Japonia, ţară care exercită Preşedinţia organizaţiei, potrivit agenţiei de presă Kyodo.

„Grupul G7 intenţionează intensificarea cooperării pentru prevenirea evitării sancţiunilor internaţionale şi pentru blocarea aprovizionării Rusiei cu armament”, arată comunicatul emis, cu ocazia reuniunii din oraşul japonez Karuizawa.

Miniştrii de Externe din Grupul G7 au cerut Iranului să suspende transferurile de armament în Rusia.

Duminică, Grupul G7 a îndemnat China să respecte statutul Taiwanului şi să evite escaladarea tensiunilor cu Administraţia separatistă de la Taipei. Grupul G7 evidenţiază „importanţa continuării dialogului, dar Beijingul trebuie să acţioneze ca membru responsabil al comunităţii internaţionale”, a declarat Yoshimasa Hayashi, ministrul japonez de Externe, citat de site-ul Axios.com.

Miniştrii de Externe din Grupul G7 au anunţat, conform unui comunicat, ”că se opun oricăror tentative unilaterale de schimbare prin forţă a statutului Taiwanului” şi au reiterat „importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în Strîmtoarea Taiwan”.