FUMATUL SI ALCOOLUL – VICII CARE AFECTEAZA CEL MAI AGRESIV STAREA DE SANATATE A POPULATIEI

Copiii și adolescenții preiau cu ușurință viciile fumatului și alcoolului de la persoanele adulte. Este semnalul de alarmă tras de medicii din Republica Moldova, potrivit cărora în ultimii ani a luat amploare fenomenul fumatului și consumului de alcool în rîndul generației tinere. În acest context a fost lansată campania „Moldova spune NU tutunului și alcoolului”, inițiativă ce are menirea de a descuraja acest fenomen și de a le explica tinerilor riscurile la care se supun fumînd și consumînd alcool, notează IPN.

În cadrul campaniei „Moldova spune NU tutunului și alcoolului” mii de copii, părinții acestora și profesori, din Chișinău, Cahul și Bălți sînt informați despre riscurile și efectele adverse ale consumului de tutun și alcool.

„Fumatul este cauza de morbiditate în cazul multor maladii, cum sînt maladiile cardiovasculare, maladii oncologice, cancerul pulmonar, al laringelui - toate sînt favorizate de fumat. Viciile fumatului și alcoolului sînt preluate ușor de elevi. Vedem mulți elevi fumînd, mai periculos este faptul că dacă pînă acum vorbeam doar despre țigară ca fiind o sursă de nicotină, acum au mai apărut și țigările electronice, care conțin multe substanțe nocive și toxice. Explicația multor persoane pentru acest fenomen este că tinerii se plictisesc și din plictiseală apare dependența. Cred că ar trebui să existe mai multe activități școlare și extrașcolare ca tinerii să fie antrenați în diverse activități”, a spus conferențiarul universitar, Luminița Suveica în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Medicii avertizează, că fumatul și alcoolul sînt extrem de nocive și duc la o dependență reală, care atrage după sine dereglări neurologice, boli de inimă, palpitații, infarct.

„Alimentația nesănătoasă, sedentarismul, mediul poluant, fumatul și alcoolul. Sînt factorii care agravează starea de sănătate a populației. Viciile fumatului și alcoolului sînt cele mai agresive. Despre fumat și alcool se vorbește doar în contextul sănătății personale a unui om, dar nu se vorbește despre problemele sociale pe care le creează. Atît fumatul, cît și alcoolul sînt vicii care creează și victime colaterale. Din păcate, perpetuarea acestor modele în societate sînt preluate de tînăra generație”, a spus Vadim Afteni, medic narcolog.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este una din cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume, iar speranța de viață a unui fumător este cu 5 – 20 de ani mai mică. De asemenea, potrivit statisticilor, o treime din numărul accidentelor mortale sînt cauzate de consumul de alcool.

Sursa: IPN