FRACTIUNEA SOR FACE APEL CATRE BCS SA SUSTINA O MOTIUNE DE CENZURA
Fracțiunea parlamentară a Partidului Șor cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, „în contextul crizei gazului și a scumpirilor fără precedent”. Fracțiunea contează să obțină susținerea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru înaintarea unei moțiuni de cenzură, transmite IPN.
Deputatul Ilan Șor (care nu este în țară și nu s-a prezentat la niciuna dintre ședințele Parlamentului din această legislatură, n.r.) acuză guvernarea de iresponsabilitate totală în ceea ce privește gestionarea crizei. „Cerem convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru perioada 20-28 ianuarie. Motivul este cît se poate de argumentat, logic și plauzibil. Este vorba de situația critică și deplorabilă în care s-au pomenit cetățenii Republicii Moldova în urma aprofundării crizei energetice și sociale, generate de creșterea galopantă a prețurilor la toate resursele energetice, precum și incompetența, dar și incapacitatea Guvernului de a gestiona această criză și necesitatea de a întreprinde unele măsuri urgente în vederea depășirii acestei situații critice și a veni în ajutorul cetățenilor”, notează Ilan Șor.
Politicianul s-a adresat deputaților din Parlament, în special celor din BCS, îndemnîndu-i să le susțină demersurile. Pe lîngă inițierea moțiunii de cenzură, fracțiunea Partidului Șor propune constituirea unei comisii speciale a Parlamentului, care să identifice soluții optime de depășire a crizei energetice, inclusiv pentru identificarea posibilităților de renegociere cu factorii de decizie din Federația Rusă a condițiilor de achiziție a gazelor.
După alegerile parlamentare anticipate din vara anului trecut, în legislativ s-au constituit trei fracțiuni. Partidul Acțiune și Solidaritate are 63 de deputați, BCS are 32 de deputați, iar Partidul Șor – șase.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură, adică moțiunea asupra activității Guvernului, poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Totodată, moțiunile de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.
Sursa: IPN