Fostul secretar general al NATO: Putin va incerca sa intinda razboiul din Ucraina la nesfirsit

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că există riscul unui război pe termen lung între Rusia şi Ucraina. Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, Rasmussen a subliniat că acesta este scopul urmărit de preşedintele rus, Vladimir Putin.

„În primul rînd, cred că cel mai mare risc în acest moment este un conflict prelungit. Ruşii sunt maeştri ai conflictelor prelungite. Doar uitaţi-vă la Georgia – asta se întîmplă în Osetia de Sud din 2008, iar din 2014 – în Crimeea şi în Donbas. Sunt de zeci de ani în Moldova, în Transnistria, deci sunt specialişti în asta”, a remarcat fostul şef al NATO.  

Anders Fogh Rasmussen a explicat şi de ce Vladimir Putin are nevoie de un război pe termen lung. 

„Preocuparea mea este că un conflict pe termen lung serveşte obiectivelor lui Putin, pentru că el crede că, atît timp cît va exista un conflict mocnit sau îngheţat în Estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese către apropierea de Uniunea Europeană, de NATO şi, de asemenea, progrese în economie”, a declarat Rasmussen.   

Astfel, Putin consideră că, dacă acest conflict din Estul Ucrainei va continua, reconstrucţia ţării va fi mai dificilă.

„Aşa că eu cred că cel mai mare risc în acest moment este că scopul lui Putin este să prelungească acest conflict. El nu poate obţine o victorie completă. Dar, pe de altă parte, va încerca să întindă războiul la nesfîrşit”, a concluzionat Rasmussen.