Fostul ambasador al SUA in Rusia spune in ce conditii se va aseza la masa negocierilor Vladimir Putin

Președintele Volodimir Zelenski primește o mulțime de sfaturi despre cum poate să pună capăt războiului din Ucraina și majoritatea merg pe același principiu: suveranitate contra pace, scrie Ziare.com.

Ziarele din Europa și AUA sunt pline de articole ale unor autoproclamați strategi despre cum să oprească vărsarea de sînge Zelenski.

„Este surprinzător, dar aproape nimeni din această armată de consilieri nu își îndreaptă înțelepciunea spre Moscova. De ce nimeni nu îi oferă lui Putin sfaturi despre cum să pună capăt invaziei? Cei care pretind că susțin „argumentul pentru diplomație” versus „argumentul pentru război”, să explice cum îl vor convinge sau forța pe Putin să oprească conflictul. În diplomația adevărată, este nevoie de doi pentru un tango. Recomandările pentru pace, care îi ordonă doar lui Zelenski să se predea, nu sunt doar dezgustătoare, ci și foarte nerealiste ”, scrie fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, într-un articol pentru Washington Post.

El adaugă că ar trebui să fie evident de ce un astfel de sfat este respingător. Nimeni nu l-a provocat pe Putin să invadeze Ucraina. Fosta republică sovietică nu a amenințat în nici un fel securitatea Rusiei. Putin a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk ca țări independente și intenționează să le anexeze împreună cu alte orașe și regiuni din Sudul Ucrainei, pe care autocratul rus le numește „Novorossia”. Încercarea de a-l liniști pe Putin oferindu-i și mai mult teritoriu va normaliza anexarea și va recompensa imperialismul.

Dacă Rusia poate să anexeze teritoriul vecinului său prin forță brută, de ce alții nu pot face același lucru?

Și nu, nu asta fac marile puteri. După Al Doilea Război Mondial, marile puteri au promovat o serie de reglementări pentru a preveni anexările și a pune capăt colonialismului, scrie diplomatul american.

Timp de cîteva decenii după aceea, inclusiv în timpul Războiului Rece, astfel de cazuri au fost într-adevăr rare. Dacă lui Putin i se dă acum mai mult pămînt ucrainean, nu numai că va submina suveranitatea ucraineană, ci va zgudui și sistemul internațional construit după Al Doilea Război Mondial. Dacă Rusia poate să anexeze teritoriul vecinului său prin forță brută, de ce alții nu pot face același lucru?

„Consilierii de pace“ înțeleg bine aceste fapte. Ei se autointitulează „realiști” și susțin că propunerea lor, schimbul de teritoriu contra pace, este singura modalitate de a pune capăt războiului. Dar McFaul subliniază că punctele de vedere ale așa-zișilor „realişti” nu sunt realiste, ci mai degrabă naive. Putin a anexat deja o parte din Ucraina în 2014. Cucerirea Crimeii nu l-a mulțumit atunci. De atunci, autocratul rus își însușește tot ce a cucerit și apoi se pregătește pentru un nou război.

McFaul nu cere să fie crezut pe cuvînt, el sugerează să fim atenți la ceea ce spune Putin însuși. Iar autocratul rus susține că ucrainenii sunt doar ruși cu un accent ciudat și nu au nici un drept istoric la propria lor statalitate. Putin a mai promis că va „denazifica” Ucraina. Acesta este un eufemism ciudat pentru răsturnarea Guvernului Zelenski ales democratic.

În urmă cu cîteva zile, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a dezvăluit acest obiectiv al Rusiei în război, anunțînd: „Cu siguranță vom ajuta poporul ucrainean să scape de acest regim anti-popor și anti-istoric. Putin a încercat deja să captureze Kievul. Și nu a spus niciodată că a renunțat deja la aceste intenții.

Capturarea Donbass ar putea amîna pentru mai tîrziu încercările lui Putin de a cuceri și alte teritorii. Dar asta cu siguranță nu îl va opri. Dacă Zelenski îi dă astăzi autocratului rus mai mult pămînt ucrainean, Putin va cere mai mult mîine. Și mai mult pămînt înseamnă mai multă influență asupra Guvernului ucrainean și asupra întregii Ucraine. Mai mult, Kremlinul crede că astfel cîștigă. Folosind metodele sale barbare de terorizare a civililor cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, armata lui Putin face progrese treptate pe cîmpul de luptă. De ce ar trebui să se oprească acum?

Istoria ne învață că războaiele se termină de obicei în două moduri. Ori o parte învinge pe cealaltă, ori totul ajunge într-un impas obositor. Nici primul, nici al doilea nu s-au întîmplat încă în Ucraina. Nu contează ce spune Zelenski, Putin nu va opri vărsarea de sînge pînă cînd armata lui nu va pierde capacitatea de a merge mai departe.

Adevărata tabără a susținătorilor păcii nu sunt cei care îl sfătuiesc pe Zelenski să-i dea mai mult teritoriu lui Putin, ci cei care încurajează Occidentul să ofere armatei ucrainene și mai multe și mai bune arme și cît mai curînd posibil. Pînă cînd războiul nu va ajunge într-un impas, Putin nu va fi niciodată de acord cu negocieri. Cu cît armata ucraineană oprește mai devreme armata rusă, cu atît mai repede Putin va pune capăt războiului.