FORMUZAL, UN SABOTOR PERICULOS ŞI DEPĂŞIT DE EVENIMENTE

Drepturile găgăuzilor sau „drepturile” başcanului?

Autor: Mihai CONŢIU

Ţinînd cont de evoluţia evenimentelor din Ucraina, de prefigurarea clară a faptului că visul imperial rus a fost doar o utopie prin însuşi anacronismul lui într-o lume a globalizării, figura destabilizatorului Mihail Formuzal, başkanul Găgăuziei, devine tot mai paradoxală prin îngemănarea ridicolului cu acţiunile anticonstituţionale şi de manipulare a bieţilor găgăuzi.

Este tot mai evident faptul că Formuzal rămîne încremenit mental în anii sovietici cînd slujea cu osîrdie armata fostei UESS. Acum nu se mai află la datorie în armata sovietică, dar, ca activist şi „ideolog”, a rămas ostaşul credincios al moştenitoarei fostei UESS, actuala Federaţie Rusă, care se opune din răsputeri integrării R. Moldova în UE. Prin urmare, Formuzal desfăşoară activităţi care subminează interesul naţional al ţării, dar şi proiectul european de ţară în care este angrenat activ însuşi Guvernul al cărui membru din oficiu este.

Ce interese apără Formuzal?

În nici un caz pe cele ale găgăuzilor, oameni normali care-şi văd de treburile şi nevoile lor la fel ca şi restul moldovenilor. Başkanul îşi apără, în primul rînd, interesele sale personale, interese care sunt o consecinţă a loialităţii lui faţă de adversarii integrării europene a ţării. El vrea ca, în numele unei minorităţi etnice, să deturneze cursul politicii oficiale a statului şi interesul naţional al ţării în favoarea integrării într-o Uniune Vamală falimentară.

Cinismul acestui personaj devine şi mai evident prin aceea că vrea să-i ducă sub ascultarea Rusiei, alături de moldoveni, fireşte, şi pe găgăuzii pe care-i reprezintă în calitate de başkan. Este ca şi cum pe cel care ţi-a violat fiica l-ai pune supraveghetor la căminul-internat de fete. Cine dacă nu Rusia imperială este cea care a atentat cel mai mult la identitatea şi limba găgăuzilor? Doar nu moldovenii sunt cei care i-au rusificat pe deplin pe găgăuzi. În mod natural, pentru că au suferit în egală măsură, găgăuzii sunt fraţi pe vecie cu moldovenii, dar şi cu celelalte etnii conlocuitoare, inclusiv cu ruşii din R. Moldova, care şi ei nu au nici o treabă cu imperialismul Moscovei. Şi unii, şi alţii sunt doar instrumente de şantaj pentru majoritari.

Ce vrea să facă Formuzal cu etnicii moldoveni din Găgăuzia?

Başkanul Mihai Formuzal vrea o autonomie totală a Găgăuziei, drepturi absolute de a influenţa politica externă de la Chişinău, ameninţă cu declararea unui fel de „independenţă statală” a provinciei, ceva de genul enclavei pseudo-statale transnistrene etc. Probabil că Formuzal mai speră că dacă Rusia va deveni şi mai disperată, dacă va pierde controlul asupra Sevastopolului, atunci va recunoaşte independenţa Transnistriei şi, de ce nu?, şi pe cea a Găgăuziei. Ce nu face un imperiu în agonie?! De fapt, Formuzal vrea ca din spasmele imperiale ruseşti să-şi traseze şi el nişte hotare, o graniţă unde să-şi pună vameşi şi grăniceri şi să fie sultan pe vecie la sudul Moldovei. Astfel, administraţia lui Formuzal ţine lucrările de secretariat în limba rusă şi îi rusifică pe cei 28 de procente de moldoveni din raioanele de sud eliberîndu-le în calitate de documente „sprăvci” „bolnicinîie”?  Sau, mai clar vorbind, Formuzal a instituit un fel de ghetou pentru moldovenii din Găgăuzia.

Chestiunea autonomiei Găgăuzie îmi aduce aminte de pretenţiile similare ale ungurilor din Transilvania românească. Aici asistăm la politici cameleonice care nu pot fi concepute decît de inşi şi politicieni lipsiţi de scrupule. Astfel, o minoritate naţională vrea autonomie administrativă şi politică. Fiind creată, acea minoritate naţională devine majoritară în propria-i regiune autonomă, iar etnicii majoritari care locuiesc acolo de cînd lumea devin minoritate. Ca-n filmele cu proşti sau cu nebuni!

În Găgăuzia, de exemplu, 28% din populaţie este reprezentată de moldoveni get-beget. Ce vrea să facă Formuzal cu aceşti moldoveni? Să-i rusifice şi mai mult sau să-i înveţe limba găgăuză deopotrivă cu etnicii găgăuzi, care n-o mai vorbesc tot din cauza ruşilor? Dar cum va întreţine o autonomie absolută atîta timp cît Găgăuzia depinde de finanţarea acordată de Chişinău, care-i cu mult mai mare decît taxele perdcepute în UTA Găgăuzi Yeri?

Oricine poate constata că în R. Moldova, la fel ca şi în România, drepturile minorităţilor etnice sunt respectate şi aplicate în conformitate cu normele de drept stipulate în legislaţia europeană.

Formuzal „terapeutul”

Reacţiile lui Formuzal faţă de evenimentele profund revoluţionare şi reformatoare din Ucraina sunt similare cu cele al oficialilor ruşi luaţi pe nepregătite de radicalismul modificărilor relaţiilor bilaterale ruso-ucrainene.

Başkanul Găgăuziei a afirmat că va reuşi să identifice surse băneşti pentru a-i ajuta să se trateze în Găgăuzia pe luptătorii din detaşamentul cu destinaţie specială Berkut din Ucraina, care au avut de suferit de pe urma confruntărilor de la Kiev. Potrivit gagauzinfo.md, Formuzal a spus: „Colaboratorii Berkut nu l-au apărat pe preşedinte, ci Constituţia. Cred că veţi fi de acord şi va fi corect dacă vom invita măcar zece colaboratori Berkut, care au apărat Constituţia ţării, să urmeze un curs de tratament 2-3 luni, vom găsi bani. De ce trebuie să îi aducem? Pentru că eu deja citesc că preşedintele României, Traian Băsescu, a invitat protestatarii de pe Euro-maidan să se reabiliteze în România. Acum aceşti protestatari vor merge să se trateze şi să se odihnească în România, îi vor umple de bani, vor mînca bine... Unde este garanţia că aceştia nu vor veni în Republica Moldova şi vor organiza ceva similar ca-n Ucraina?”, s-a întrebat retoric Formuzal.

Doamne ce başkan milostiv! Acest demers nu aduce a milostenie, ci pare mai curînd o ofertă de azil politic prin care Formuzal, militar de carieră fiind, vrea să-şi încropească un fel de grupare paramilitară locală. Ca să pară şi mai credibil, îl invocă pe Băsescu şi „teama că” partizanii de pe Euro-maidan invitaţi să se trateze în România s-ar putea deplasa în Moldova să iniţieze un alt Euro-maidan. Împotriva cui, însă? Împotriva comuniştilor? Păi nu-s la Treucă? Împotriva guvernării? N-ar avea nici un rost pentru că este pro-europeană! Vorbe de adormit vigilenţa găgăuzilor oneşti!

Formuzal, nas în nas cu legea

Poate că din raţiuni politice sau din cele ce ţin de prevenirea cu tact a unor posibile tensiuni sociale, dosarul penal intentat în cauza referendumului ilegal iniţiat de Formuzal în Găgăuzia va fi instrumentat mai… condescendent. Acum deja se pare că nici nu trebuie să ne deranjeze că acest dosar penal poate deveni istorie, iar asta pentru că deputaţii coaliţiei de guvernare au iniţiat un proiect de modificare a Codului Electoral, în care se stipulează că chestiunile ce ţin de politica internă şi externă a ţării nu vor putea fi supuse referendumurilor locale.

Pînă acum, în Codul Electoral este statuat că în cadrul referendumurilor locale pot fi abordate chestiuni de importanţă deosebită pentru localitate şi care ce ţin de competenţele administraţiei publice locale. Majoritatea parlamentară intenţionează să completeze respectiva prevedere de aşa manieră încît să nu poată fi interpretată. Pe mai departe, în noua iniţiativă de modificare a Codului Electoral este prevăzut faptul că la referendum nu vor putea fi abordate problemele ce ţin de competenţa Parlamentului sau Guvernului şi cele care vin în contradicţie cu prevederile Constituţiei şi cu legile ţării, precum şi obligativitatea ca textul întrebărilor supuse referendumului local trebuie să fie redactat într-o manieră neutră, fără sugerarea răspunsului, iar cele care se exclud reciproc vor fi interzise.

Trebuie să recunoaştem că suntem în faţa unui răspuns politic elegant şi legal dat abuzurilor lui Formuzal, în special în cazul organizării referendumului abuziv şi irelevant din Găgăuzia. La atîta îngăduinţă atîta nerecunştinţă? Păi nu sînt moldovenii cei mai autentici creştini din lume la cîte palme primesc pe obraze?

01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39