Forțele armate ucrainene au fost nevoite să se retragă din două sate din apropiere de Avdiivka

Armata ucraineană s-a retras din satele Severne şi Stepove, situate în apropierea oraşului Avdiivka ce a fost capturat recent de trupele ruse în provincia Doneţk din Estul Ucrainei, a anunţat Marţi un purtător de cuvînt militar ucrainean citat de Reuters şi AFP.

Potrivit acestui purtător de cuvînt, Dmitro Lihovii, trupele ucrainene s-au retras din cele două sate după ce în seara şi noaptea anterioară s-au dat "lupte crîncene pentru Severne", care au provocat "pierderi grele" în rîndul trupelor ruse.

Mai devreme, Armata rusă anunţase preluarea controlului asupra satului Severne, în timp ce-şi continuă ofensiva în acel sector al frontului unde a revendicat mai multe succese după ce a ocupat oraşul Avdiivka, ce a fost o redută fortificată a Armatei ucrainene
Aceasta din urmă s-a retras Luni şi dintr-un alt sat din acelaşi sector al frontului, Lastocikine, pentru a-şi "organiza apărarea".

Armata rusă a revendicat, de asemenea, distrugerea unui tanc american Abrams al Armatei ucrainene, după ce pe canalele de Telegram ruse au apărut imagini neautentificate de alte surse şi filmate din dronă, care arată un tanc de acest tip în flăcări după ce a fost distrus.

De partea sa, Armata ucraineană a revendicat doborîrea altor două avioane ruseşti de vînătoare bombardament Sukhoi SU-34 în ultimele 24 de ore, ridicînd la şapte numărul avioanelor de acest timp pierdute de Rusia în ultimele zece zile, plus alte două avioane de vînătoare SU-35 doborîte. La sfîrşitul săptămînii trecute, Armata ucraineană a reuşit să doboare încă un avion rusesc de detecţie radar A-50, după ce doborîse încă unul în Ianuarie, astfel că Armata rusă mai are, potrivit Kievului, doar şase astfel de aparate ce sunt esenţiale pentru supravegherea aeriană, culegerea de informaţii, identificarea ţintelor terestre şi aeriene şi coordonarea trupelor.

Dar, pe frontul terestru, trupele ucrainene, aflate în criză de soldaţi şi muniţii, fac greu faţă unei Armate ruse mai numeroase şi mai bine echipate, care a trecut din nou în ofensivă. Totuşi, potrivit Ministerului rus al Apărării, Armata ucraineană nu a renunţat la acţiunile ofensive şi "nouă contra-atacuri ale unor grupuri de asalt ale Armatei ucrainene au fost respinse" în apropierea localităţilor Niu-Iork, Pervormiske şi Petrivske, de asemenea în regiunea Doneţk.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susţinut, Marţi, că trupele ruse au ocupat de la începutul anului încă 327 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean şi că în tot acest timp Armata ucraineană ar fi pierdut circa 800 de soldaţi pe zi, date care nu pot fi confirmate independent, în timp ce nici una dintre tabere nu publică date despre pierderile sale, în schimb le exagerează pe cele ale inamicului.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut, într-un prim anunţ oficial despre aceste pierderi, că aproximativ 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de război, bilanţ considerat de Moscova o "minciună". Oficiali americani neprecizaţi au declarat publicaţiei New York Times, în August anul trecut, că pînă la acea vreme au murit circa 70.000 de soldaţi ucraineni şi între 100.000 şi 120.000 au fost răniţi.