FONDURI EUROPENE INGHETATE DIN CAUZA CRIZEI POLITICE

Campania de informare ”Europa pentru Moldova” a ajuns și la Ungheni. Antreprenorii din regiune au avut posibilitatea să cunoască mai multe informații despre DCFTA și posibilitățile de export pe piața Europeană. Însă, unii dintre ei care au deja unele idei de afaceri au fost dezamăgiți să audă că, deocamdată, nu pot obține granturi europene pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu din cauza că fondurile sînt deocamdată înghețate.

În cadrul forumului de afaceri desfășurat la Ungheni, antreprenorii din regiune au avut posibilitatea să afle cît mai multe despre posibilitățile de finanțare europeană direct de la liderii de proiecte. Totodată însă, aceștia au aflat că nu-şi pot pune pe roate deocamdată, afacerea din cauza că unele programe de suport financiar pentru antreprenorii din Republica Moldova au fost suspendate. Asta înseamnă că, cei care au nevoie de bani din partea Uniunii Europene trebuie să mai aștepte pînă în momentul în care fondurile vor fi accesibile.

”Mulți tineri sînt interesați de proiectele PNAED și PARE 1+1. Aceste programe au fost mediatizate pe larg. Ei sînt dornici și așteaptă finanțare, dar nu au posibilitatea de a o obține, deși au depus actele”, - a afirmat administratorul incubatorului de afaceri Nisporeni Vitalie Lazăr.

De cealaltă parte, reprezentanții misiunilor diplomatice europene în Moldova spun că nu pot numi o dată concretă în care vor fi relansate proiectele, deoarece debursarea banilor este direct proporțională cu îndeplinirea reformelor și stabilitatea politică.

”La moment, suporturile bugetare au fost înghețate din cauza situației din sectorul financiar-bancar și, în special, din cauza situației macro-financiare. În momentul în care această criză va fi depășită, vom continua examinarea debursării plăților suporturilor bugetare. Însă, eu aș dori să deschid paranteza și să spun că nu vor veni automat toți banii. Vor veni resurse aferente pentru acele condiții și reforme, care au fost îndeplinite. În cazul îndeplinirii cu succes a reformelor, vor fi debursate tranșele integrale”, - a declarat managerul de proiect UE în Moldova Speranța Olaru.

Menționăm că în anul 2014 au fost oferite 348 de împrumuturi, valoarea lor fiind de 98,81 milioane de lei, porțiunea de grant fiind de 40,02%. Astfel, au fost finanțate 223 de afaceri noi în toată țara. În 2015 însă, au fost acordate doar 6 împrumuturi.

Sursa: Portalul de ştiri MBC