Foamea-n git la nivel mondial din pricina scumpirilor

Industria alimentară se confruntă cu un şoc fără precedent. Tot ce se putea scumpi se scumpeşte: energia, combustibilul, munca, materiile prime.

Ungaria se confruntă cu o penurie de făină. Companiile de morărit anunţă scumpiri de 40%, iar producătorii de pîine vor ridica preţurile cu peste 10%. Ungaria este în situaţia aceasta deşi este un stat propice agriculturii, investeşte în acest sector, nu este sărac şi nu este izolat de pieţele externe.

Probleme asemănătoare au multe alte economii din diverse părţi ale lumii. Aceasta pentru că economia alimentară modernă nu a mai avut de-a face cu forţe precum cele care o modelează în prezent: toate componentele de cost, cum ar fi energia, combustibilul, munca, materiile prime au crescut drastic şi toate în acelaşi timp, după cum scrie Hungary Today.

Preţurile grîului cresc din SUA şi pînă în Rusia, atingînd niveluri record în Europa şi conducînd la scumpirea pîinii. Iar situaţia nu se va ameliora prea curînd, după cum a concluzionat Bloomberg, citat de ZF.

Culturile de grîu, cele mai întinse ca suprafaţă din lume, au fost lovite anul acesta de secetă, îngheţ şi ploi puternice. Cele ale principalilor exportatori n-au făcut excepţie. Acest lucru a condus la reducerea cantităţilor de făină disponibile pentru produse variind de la pizza la pîinea franţuzească şi pastele făinoase italiene sau turceşti. Iar oferta limitată cînd cererea este mare duce la creşterea preţurilor.

Experţii sunt îngrijoraţi că recoltele aşteptate de la Argentina şi Australia nu vor reuşi să aducă suficientă materie primă pe piaţă pentru a o detensiona. „Iar situaţia se poate înrăutăţi”, spune Carlos Mera, analist pe agricultură la Rabobank. „Cu cît preţurile se duc mai sus, cu atît mai multă frică pătrunde pe piaţă, iar cumpărătorii sunt tentaţi să se lase pradă panicii”.