„FOAIE VERDE PRIN GUVERN, SINT UN PREMIER ETERN”

Leancă, Leancă, te iubim, căci ca tine nu găsim!

Trecut fiind de prima tinereţe, vechi jurnalist meşteşugar, dînd frîu mereu la analize îndrăzneţe, îl inclusei chiar şi pe Iura Leancă-n inventar. Întîi şi-ntîi, găsitu-l-am în Ambasadă, sub a URSS-ului blazon din Bucureşti, cînd KGB-ul ne întinsese-o nadă ca să îi dăm jos pe Ceauşeşti. Pe urmă, aş nota, aşa, de pildă, cum Leanc-a fost clocit tot diplomat, căci Rusia iar vrea să se întindă în tot Sud-Estul Europei fragil de democrat.

E Vlad Filat naiv sau să fi fost credul, atunci cînd l-a refăcut politician pe Leancă, fără să vadă cît este de fudul, căci Stati şi Lucinschi i-au creat o marcă? Parascovenia e cu pricină, căci Leancă negociază şi cu Ghimpu, care-i liberal, un „anticomunist” doar de vitrină, pentru-n Guvern mai ruso-paternal. Povestea-i simplă şi o ştiţi cu toţii – cînd ţara-i la restrişte şi-i plină de poveri, de ce să ne mirăm că hoţii din diplomaţi devin şi premieri? (Leancă, întoarce-ne titlul ziarului furat cu ajutorul justiţiei subordonate!)

E ţara la răscruce şi forfota e mare, nu am nici un politician de care să m-agăţ, deşi-n campanie el mi-a promis numai răsfăţ, iară acum, cînd vreau o guvernare, tot Iura Leancă-mi pune funia pe băţ. Spunea cîndva Arghezi, dar asta-n parafrază, cu un parfum de frezii şi-un Lencă-n metastază (politică!):

„L-aţi văzut cumva pe Leancă, cel ce dă mereu din clanţă şi arată ca o zdreanţă? Este un politician scabros, sau, mă rog, cam ranchiunos, căci cu Viţu Liliana, care, precum e liana, i s-a-ncolăcit pe coapse, căci ce vrea ea - aia-i fac. Leancă nu e prea frumos, nici flocos şi nici osos, Tot încurcă şi descurcă, şi cu Lupu, şi cu Ghimpu, fără să-şi găsească timpu’ ca să vadă cum se surpă. Are, însă, o ureche, KGB-istă, de-aia veche, dă tîrcoale-n Parlament, că se crede nepereche, chiar se dă şi disident, şi se jură că nu fură chiar de-l vezi cu… deştu-n gură! De la Ghimpu vrea azi vot, aşteptînd un ceas sau două, cu emoţii mari în ouă şi cu bale pe la bot. „Unde-i votul”, Viţu l-a-ntrebat. „Iar te-ai făcut de…rahat, căci doar ieri ţi-am explicat cît eşti de expirat?!”

„Nu ştiu, dragă, ce să-ţi spun, dar ăştia îmi cer săpun, să mă spăl ca o fecioară, Precistă sau de ocară, căci în spate îmi stau sute doar pentru că pot să-mi… mute munţii noştri ce aur poartă, cînd stau la Stati-Lucinschi-n poartă, aşteptînd ca-n zi de joi degetul să mi-l înmoi să semnez ca premier, diplomat şi pişicher!

M.C.

ANRE A DEZMINTIT FAPTUL CA TARIFELE DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI ELECTRICE AR FI FOST MAJORATE