Finalitate imprevizibila dupa consultarile ruso-americane de la Geneva?

Wendy Sherman, adjuncta secretarului de stat Antony Blinken, a declarat, Luni, că aşa-zisele propuneri de securitate ale Rusiei sunt inacceptabile şi că SUA nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO.

Potrivit lui Sherman, delegaţia americană şi cea rusă au purtat discuţii sincere şi directe la Geneva timp de aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus, Serghei Riabkov, eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa. Însă SUA au respins ferm solicitarea Rusiei în privinţa stopării extinderii NATO.

„Politica porţilor deschise” a NATO va continua, a dat asigurări Sherman. Adjuncta secretarului de stat Blinken a mai declarat că partea rusă nu a dat nici un răspuns la cererea sa privind „detensionarea” situaţiei la graniţa cu Ucraina, însă SUA au avertizat în privinţa unei noi invazii a Rusiei.

La rîndul său, Serghei Riabkov a catalogat discuţiile de la Geneva drept profesioniste, dar a apreciat că este nevoie de anumite compromisuri. Oficialul rus a declarat că situaţia „nu este disperată”, dar a ameninţat din nou cu riscul unei confruntări, deşi înainte de conferinţă susţinea că Rusia „nu are intenţia” să atace Ucraina. Potrivit lui Riabkov, Moscova va decide asupra continuării discuţiilor cu Washingtonul după întîlnirile programate săptămîna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE.