FANTOMELE DIN VILELE PĂRĂSITE
Trufie moldovenească extrem de costisitoare și inutilă
Autor: Mihai CONȚIU
Raportat la numărul populației, dacă s-ar face o statistică, am afla că numărul moldovenilor care au vile impunătoare, unii chiar și adevărate castele, îl depășește pe cel al multor țări europene bogate, cum ar fi Austria, Olanda, Belgia etc. Numai pe raza Chișinăului sunt cartiere întregi cu vile de milioane. Călătorind de-a lungul și de-a latul Țării, un vizitator străin s-ar minuna văzînd atîtea și atîtea vile impunătoare și extrem de scumpe în cea mai săracă națiune a Europei. Aici ne referim la vilele locuite de către proprietarii lor.
În paralel cu acestea, prin extrem de multe sate și orășele moldovenești, există ”păduri” de vile construite și nelocuite, dar și altele la fel de numeroase a căror construcție nu a fost finalizată. Am avut numeroase ocazii ca să constat aceste realități la fața locului. Toate aceste vile construite și nelocuite și cele a căror construcție nu a fost finalizată aparțin exclusiv moldovenilor stabiliți peste hotare, de regulă în Occident.
Proprietarii vilelor nefinalizate, dar în care au investit bani mulți în construirea lor pînă la un punct, le-au abandonat efectiv, ajungînd la concluzia că nu merită să mai investească în ele. Cam toți le-au scos la vînzare, fără prea mari șanse să găsească și cumpărători. În cazul acestor moldoveni, avem de-a face cu o eroare de gîndire – inițial, ei și-au dorit să-și construiască astfel de vile pentru a locui ”boierește” în ele cînd vin în vacanțe în Țară. Probabil că mulți dintre ei considerau că era sub demnitatea lor ca, atunci cînd veneau în vacanțe, să locuiască în modestele case ale părinților lor, în casele în care au copilărit. Fudulia era și este prea mare – ce-or să zică oamenii despre ei? Că nu cîștigă destul în Occident? Dar ăla din capul satului, care lucrează în Germania, cum a putut să-și construiască ditamai vila?
În cazul proprietarilor vilelor locuibile, dar părăsite, situația stă un pic mai altfel. Acești proprietari și-au instalat la ele camere de supraveghere, plătesc o rudă sau un vecin ca să facă ordine prin curți și grădini, dar mai fac și cheltuieli suplimentare pentru întreținerea lor deoarece, nelocuite fiind, cu timpul sunt supuse unor serii de deteriorări. Preferă să facă aceste cheltuieli, să aibă alte griji în plus cu aceste case, chiar dacă nu vin pe la ele cu anii, și nu le vînd deoarece consideră le-ar afecta grav statutul lor de oameni gospodari și avuți.
Un prieten, bun cunoscător al acestui, să-i zicem, fenomen, mi-a relatat niște realități interesante legate de aceste vile locuibile. Mi-a dat exemplul unui moldovean ce trăiește într-o Țară europeană unde cîștigă foarte bine, care are o astfel de vilă pe care n-o folosește deloc și nici nu are de gînd s-o vîndă dintr-un motiv... utopic, ca să nu zic altfel. Acest om are doi copii născuți, crescuți și educați în Țara europeană în care s-a stabilit. El spune că nu-și va vinde niciodată vila din Moldova, oricît l-ar costa întreținerea ei, deoarece se gîndește că vreunul dintre copiii săi ar putea să dorească să se stabilească în Moldova și să locuiască în acea vilă.
O absurditate costisitoare mai mare ca aceasta e greu să ne putem închipui! Cum ne-am putea imagina că poate să existe vreun tînăr, ai cărui părinți sunt moldoveni, născut, crescut și educat în principiile, valorile și perspectivele de viață europene, care și-ar dori să trăiască și să-și facă o carieră în Republica Moldova? Imposibil de imaginat!
Ca să vedeți cît de ”raționali” și ”vizionari” pot fi unii moldoveni care muncesc în Occident și și-au construit vile impresionante în Țară! Oricum, chiar dacă acest moldovean nu-și vinde vila din pricina arătată mai sus, va fi un cîștig pentru feciorii lui, care, cu siguranță, la soroc, o vor vinde și își vor împărți banii. Ca el sunt cu zecile sau chiar sutele! Casa părintească nu se vinde? Aiurea, totul depinde de preț!
P.S. Nu știu care sunt competențele Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare din cadrul Primăriei Chișinău în chestiunea pe care o voi aborda, dar poate că ar putea da de gîndit, iar aici este vorba tot despre construcții nefinalizate și părăsite pe raza municipiului Chișinău. Prin multe cartiere, existâ astfel de construcții nefinalizate care urîțesc efectiv orașul. Este clar că avem de-a face cu vile ori alt tip de construcții aflate pe teritorii care sunt în proprietatea privată a unora. Pe de altă parte, deși sunt proprietăți private, ele sluțesc și sfidează estetic capitala, care-i proprietatea comună a tuturor locuitorilor ei. În consecință, există sau ar trebui să existe un cadru legal prin care proprietarii acestor ruine părăsite să fie obligați să le demoleze ori să le finalizeze construcția într-un anumit termen de timp rezonabil? Există sau ar trebui să existe un cadru legal prin care proprietarii acestor ruine dezolante să fie sancționați drastic și obligați să le demoleze dacă se opun inițial?