EXPLOZII ȘI ALERTE DE RAID AERIAN ÎN ORAŞELE DIN UCRAINA

Sîntem în ziua 429 a războiului început de Rusia în Ucraina. Capitala Ucrainei, Kiev, a fost zguduită de explozii, vineri dimineaţă, iar alarme de raid aerian şi explozii au fost raportate în întreaga ţară. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că la Strasbourg a fost adoptată joi o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni drept o dovadă a genocidului, în timp ce Putin a ordonat crearea unor muzee dedicate conflictului din Ucraina.

 

Cel puțin 12 morți, printre care și copii, după atacurile cu rachete ale rușilor

Zece persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac care a lovit un bloc din centrul orașului Uman, au declarat oficialii ucraineni, potrivit BBC.

Iar o femeie și fiica ei de trei ani au fost ucise în orașul Dnipro, potrivit primarului.

Au fost semnalate explozii și în orașele Kremenchuk și Poltava.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că blocul de apartamente se numără printre cele 10 clădiri rezidențiale care au fost avariate. Serviciul de salvare de stat a declarat că copilul ucis în atacul cu rachete s-a născut în 2013 și alte 11 persoane au avut nevoie de tratament în spital.

 

Reacția lui Volodimir Zelenski după atacurile rușilor

Volodimir Zelenski a anunţat vineri pe Twitter că sînt şapte morţi şi numeroşi răniţi după încă „o noapte de teroare rusă” asupra ţării sale. De asemenea, președintele ucrainean a condamnat atacul masiv asupra civililor și a promis că Rusia nu va scăpa nepedepsită pentru bombardamentele rusești departe de linia frontului.

„Această teroare rusă trebuie să primească un răspuns corect din partea Ucrainei și a lumii. Și o va face. Fiecare astfel de atac, fiecare rău împotriva țării și poporului nostru aduce statul terorist mai aproape de eșec și pedeapsă, nu invers, așa cum cred ei. Nu vom uita nicio crimă, nu vom lăsa niciun ocupant să evite responsabilitatea”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

 

Reacția lui Șoigu după ce Rusia a atacat vineri dimineaţă oraşe din Ucraina

După ce atacurile rusești cu rachete de vineri dimineață au ucis cel puțin 12 persoane în Ucraina, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a spus că adevăratul scop al aliaților occidentali în Ucraina este „înfrîngerea strategică” a țării sale, notează the Guardian.

Agenția rusă de presă RIA a raportat că Serghei Șoigu a spus că Occidentul urmărește să reprezinte o amenințare pentru China și să-și mențină propria poziție de monopol. „Aproape toate” țările membre NATO și-au desfășurat acum capacitățile militare împotriva Rusiei, a mai spus Șoigu, citat de RIA.

Sursa: digi24.ro