EXPERTI INTERNATIONALI AI ENEMO VOR MONITORIZA ALEGERILE PREZIDENTIALE

Misiunea de Monitorizare a Alegerilor din cadrul Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) va monitoriza alegerile prezidențiale, care se vor desfășura în data de 30 octombrie 2016. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Șeful misiunii electorale, Peter Novotny.

El a declarat că ENEMO a asistat deja la 22 misiuni de monitorizare a alegerilor.

„Misiunea va monitoriza atent alegerile prezidențiale, iar ulterior va prezenta rapoarte, în ele vom descrie tot ce ține și de procedura alegerilor. Vom observa, evalua, raporta, dar și vom oferi recomandări cu privire la unele aspecte cruciale ale procesului. Metodologia ENEMO este ca să observăm, iar ulterior să facem comparație cu alte țări, să facem comparație cu legislația locală”, a precizat el.

Peter Novotny a menționat că ENEMO va prezenta trei rapoarte. „Primul raport va fi pînă la alegeri, al doilea raport va viza alegerile din turul II, iar al treilea va fi final și va fi prezentat aproximativ la două luni după alegeri, în care va fi inclus un compartiment ce va viza recomandările noastre”, a punctat Novotny.

Totodată, Șeful misiunii electorale a mai spus că echipa de bază va fi compusă din 6 experți, cu sediul la Chișinău, însă, vor mai avea 10 echipe de observatori internaționali trimiși în teritoriu, pentru a monitoriza, nemijlocit, în ziua alegerilor.

Andriana CHEPTINE (tribuna.md)