EXEMPLU PENTRU PRIMARI MAI MARI

Valentin Sîtnic, primarul investiţiilor sociale

Primarul de Stăuceni Valentin Sîtnic are o carieră destul de bogată şi frumoasă, pe care şi-a construit-o treptat, începînd de la simplu lucrător şi pînă la primarul unei localităţi modernizate. Primarul de Stăuceni a pus şi pune accentul în special pe aspectul social. “Prioritate au fost şi sînt oamenii, atitudinea faţă de ei, faţă de problemele lor, implicarea în rezolvarea lor. Oamenii sînt bogăţia principală a localităţii. Astfel, investiţiile sociale nu pot fi neglijate. În caz contrar, comuna Stăuceni nu va avea viitor“, menţionează Valentin Sîtnic de fiecare dată.

Infrastructura, condiţia principală a dezvoltării economice

Printre priorităţile principale ale primarului a fost dezvoltarea infrastructurii, întrucît fără o infrastructură bine pusă la punct nu poate fi vorba despre o bună dezvoltare economică. În acest sens la Stăuceni au fost realizate mai multe proiecte interesante: asfaltări de drumuri, amenajări de staţii de microbuz, de parcări, precum şi extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canal. Printre proiectele realizate de primarul de Stăuceni se evidenţiază construcţia drumurilor pe str. Barbu Lăutaru, comuna Stăuceni, str.V.Alecsandri din satul Goianul Nou, conectarea sectorului nou la reţeaua de canalizare centralizată, inclusiv construcţia colectorului de presiune înaltă şi a staţiei de pompare, în fiecare an are loc reparaţia străzilor centrale în comuna Stăuceni şi satul Goianul Nou, înnoirea marcajului rutier, instalarea semnelor rutiere, construcţia apeductului sat. Goianul Nou – comuna Stăuceni, construcţia canalizării în Goianul Nou.

Al doilea mandat al primarului-modernizator şi gospodar

Orice primar are mai multe stadii în viaţă. În primul rînd, trebuie să cîştige în alegeri, adică să-i convingă pe locuitori că va fi în stare să le rezolve problemele. Iar devenind primar deja trebuie să nu cedeze în faţa problemelor, să fie dîrz şi comunicativ, să demonstreze oamenilor că nu au greşit atunci cînd şi-au dat votul pentru el. Este foarte greu să fii un primar bun, să fii respectat de oameni, să reuşeşti să realizezi tot ceea ce ai promis şi ţi-ai propus să faci. Faptul că Valentin Sîtnic este deja la al doilea mandat demonstrează că a reuşit să modernizeze comuna, să o transforme într-o localitate atractivă. Într-o localitate în care condiţiile de trai sînt favorabile pentru toţi locuitorii. Primarul comunei Stăuceni Valentin Sîtnic a demonstrat nu doar calităţile de bun manager, dar şi calităţi omeneşti deosebite. El acordă tot timpul localnicilor, problemelor lor. Bineînţeles, probleme sînt multe şi diverse, iar bugetul localităţii nu le acoperă nici pe departe. Astfel, Valentin Sîtnic a reuşit să atragă investiţii externe, dar şi surse financiare din diverse proiecte ale Primăriei municipiului Chişinău, Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, Fondului de Investiţii de Stat din Moldova.

“Da, sînt la al doilea mandat şi cred că am reuşit să facem multe pe parcursul acestor ani de activitate, de comun acord cu echipa şi cu sătenii mei. Printre cele mai importante realizări aş pomeni gazificarea comunei, construirea şcolii-grădiniţă „Ilie Fulga”, construcţia mansardei la liceul teoretic „Dragoş Vodă”, prin care s-a rezolvat şi problema scurgerii prin acoperişul vechi şi spart, amenajarea complexului sportiv „Olimp” din comuna Stăuceni, inclusiv construcţia hotelului de pe teritoriul complexului sportiv, schimbarea sistemului de încălzire la liceul teoretic „Dragoş Vodă” şi grădiniţa „Sălcioara”, deschiderea şcolii de sport în comuna Stăuceni, completarea rafturilor bibliotecilor publice din sat. Goianul Nou şi com. Stăuceni cu cărţi noi”, a specificat Valentin Sîtnic.

Manager, dar şi lider

Din păcate, în Moldova se atestă o atitudine iresponsabilă faţă de cadrele didactice. Învăţătorii sînt neglijaţi, iar calitatea învăţămîntului este în scădere continuă din cauza plecării specialiştilor buni din domeniu. În Stăuceni situaţia este diametral opusă. Valentin Sîtnic înţelege că localitatea nu are viitor fără investiţii în profesori. Nu întîmplător 24 de pedagogi au primit cîte un apartament într-un bloc locativ nou. Acest fapt demonstrează că pe lîngă abilităţi de manager, primarul de Stăuceni are calităţi de lider, în sensul că este uman. El are o viziune a viitorului localităţii şi totodată are calităţile necesare pentru a imprima direcţia dorită.

La Stăuceni o atenţie deosebită se acordă familiilor socialmente vulnerabile. Elevii din aceste familii sunt transportaţi la şcolile din municipiul Chişinău. Se alocă ajutoare materiale financiare şi sub formă de produse alimentare pensionarilor. Bolnavii de tuberculoză beneficiază de pachete alimentare, se achită testele pentru bolnavii de diabet zaharat. La iniţiativa primarului se alocă diverse ajutoare pe tot parcursul anului. Valentin Sîtnic are o politică socială, pentru că oamenii nu pot fi neglijaţi astăzi, mîine poate fi tîrziu. Din cauza nepăsării şi indiferenţii, localitatea poate pierde potenţialul cel mai de preţ – oamenii.

Există o singură realitate. Un primar trebuie să fie un bun administrator. Nu politican, nu vorbăreţ, ci administrator. Lucrul primarului este întotdeauna la vedere. La un primar bun localitatea este curată, drumurile îngrijite, felinarele ard noaptea, sistemul de canalizare şi apă funcţionează. Primarul trebuie să vină cu soluţii viabile. Și atunci oamenii îi acordă votul. Valentin Sîtnic nu întîmplător a ajuns la al doilea mandat (decorat pe merit şi cu Meritul Civic de preşedintele Nicolae Timofti), soluţiile lui s-au dovedit a fi optimale pentru Stăuceni, pentru modernizarea comunei. Iar Stăuceni, graţie investiţiilor sociale şi a politicii sociale ale primarului, are viitor. Cazul primarului de Stăuceni ne arată că nu putem trăi doar cu critică, ci să observăm şi să lăudăm lucrurile bune. Lauda este agreată de Dumnezeu. Acest lucru îl spunem în contextul unui val de ataxcuri denigratoare la adresa respectivului primar. Dar, întotdeauna, să ne amintim că un bun gospodar este, tradiţional, şi ţinta zavistei şi a răuvoinţei.

Ion NEGREAN