Europenii vor o colaborare mai mare in UE după pandemie
Pandemia de coronavirus i-a convins pe europeni de necesitatea unei cooperări consolidate în cadrul Uniunii Europene, despre care spun că nu a gestionat suficient de bine criza, conform unui studiu publicat Luni, relatează AFP, potrivit agerpres.
Analiştii Consiliului European pentru Relaţii Externe (European Council on Foreign Relations, EFCR) susţin, de asemenea, că imaginea SUA printre europeni s-a degradat semnificativ în timpul crizei, o schimbare de atitudine distinctă după Războiul Rece.
Analiza se bazează pe sondaje realizate în nouă ţări europene (Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia), în rîndul a 11.000 de cetăţeni, între sfîrşitul lui Aprilie şi începutul lui Mai, într-un moment în care ţările se pregăteau de o ieşire progresivă din izolare.
Potrivit autorilor studiului, Ivan Krastev şi Mark Leonard, „cetăţenii par să vadă astăzi statul mai puţin ca un motor de progres, şi mai mult ca un mecanism de asigurare”, de sprijin pentru şomeri, sau ca un „hangar pentru rezervele de măşti, medicamente şi alimente de care am putea avea nevoie la următoarea criză”.
Numai 29% dintre europenii intervievaţi au mai multă încredere în Guvernul lor şi spun că acesta a gestionat bine criza. În schimb, 33% şi-au pierdut încrederea în puterea centrală şi au o imagine proastă despre felul în care aceasta a gestionat criza. Franţa este cea mai severă, cu un procent al criticilor de 61%.
Totuşi, potrivit autorilor studiului, nu trebuie să se concluzioneze că actuala criză a condus la o amplificare a euroscepticismului.
În toate ţările, majoritatea celor chestionaţi consideră că Europa „nu s-a ridicat la înălţimea provocării”, cu pînă la 63% în Franţa şi 61% în Italia.
În acelaşi timp, marea majoritatea a europenilor intervievaţi „spun că acum sunt mai convinşi de necesitatea unei cooperări consolidate cu UE decît înainte de criză”, cu excepţia polonezilor.
Autorii explică această poziţie care poate părea paradoxală prin temerea celor chestionaţi că ţara lor „s-ar putea trezi singură într-o lume tot mai periculoasă”.
În faţa unei Americi condusă de Donald Trump şi marcată de diviziuni interne privind gestionarea crizei, „numeroşi europeni ar putea vedea SUA ca o putere hegemonică în dificultate, căreia nu poate să îi fie încredinţată apărarea lumii occidentale”.
„Deşi pandemia nu a schimbat încă preferinţele de politică la nivel naţional ale europenilor, datele EFCR arată că ea a schimbat complet felul în care ei văd lumea”, concluzionează analiştii.