EURO-DIVERSIUNILE PARLAMENTULUI SI GUVERNULUI LUI PLAHOTNIUC

Urologia guvernării interimare

Autor: Mihai CONŢIU

Pentru început, voi porni cu cîteva detalii poate plictisitoare, la citit, dar asta este, căci trebui să înţelegeţi mai bine care sînt instituţiile stăpînite de către mecanismul mafiot creat de către Vladimir Plahotniuc, precum şi diversiunile în care acesta le foloseşte împotriva generoasei Uniuni Europene.

În urma unei cereri înaintată de către Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană a răspuns pozitiv şi a organizat derularea unui exerciţiu de evaluare a mai multor instituţii de stat. Acestea sînt Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Comisia Naţională pentru Integritate (CNI), Curtea Constituţională (CC), Procuratura Generală (PG), Institutul Naţional de Justiţie (INJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), Ministerul de Justiţie (MJ) şi instituţia Avocatul Poporului (Ombudsman).

Primele misiuni au început pe data de 30 Noiembrie, iar finalizarea acestora va avea loc la sfîrşitul lunii Marie, urmînd ca recomandările experţilor europeni să fie expuse în cadrul unei mese rotunde publice. Evaluarea va fi efectuată de către 15 experţi europeni, scopul acesteia fiind acela de a oferi recomandări legate de structura şi activităţile instituţiilor statului de drept în trei domenii – procesul de reformă a sectorului Justiţiei, sistemul de luptă împotriva spălărilor de bani şi acţiunile instituţiilor de drept împotriva corupţiei.

Gata, am terminat cu enumerările instituţionale şi de intenţionalitate! Acum konkretno!

Brega şi Urologia, ca ştiinţă a guvernării

Joi, pe data de 10 Septembrie, a avut loc desfăşurarea unei conferinţe de presă legată de prezentarea obiectivelor misiunilor de evaluare (Peer Review) a instituţiilor mai-sus amintite. Toate jurnalele de ştiri ale televiziunilor, crezînd că sînt teribil de inspirate, vorbeau despre „prezentarea echipei de evaluatori/experţi fără ca aceştia să fie prezentaţi nominal/fizic”. Aceste lucruri se întîmplau, posterior, în contextul în care Excelenţa Sa, domnul Pirkka Tapiola, ambasadorul şi şeful Delegaţiei UE în RM, declarase anterior, la conferinţa de presă, că prezenţa fizică a acestor specialişti, la cererea lor, trebuie să fie una relativ confidenţială, dată fiind misiunea lor.

Doamne, cît de dornici de integrarea europeană a RM sînt Parlamentul şi Guvernul dacă au făcut o astfel de cerere către UE! Cine a făcut această cerere? Parlamentul şi Guvernul, căci doar aceste instituţii sînt semnatarele, nu-i aşa? Dar acestea cui sînt subordonate la ora actuală? Lui Vladimir Plahotniuc, bineînţeles! Atunci cine s-a adresat UE cu această cerere? Fireşte că Plahotniuc, indirect!

Cu toate acestea, UE a răspuns favorabil RM. Probabil ca o ultimă şansă! R. Moldova, în ultimii ani, a fost „prinţesa statală preferată a UE”, dar acum, pentru că aşa doreşte Plahotniuc, riscă să devină cea mai odioasă tîrfă a Europei. Acest lucru mi-a fost relativ confirmat de către nefericitul premier interimar al R. Moldova, chirurgul urolog Gheorghe Brega. Pentru cei care nu ştiu, profesia de bază a doctorului Brega, Urologia, se ocupă cu anatomia, fiziologia și patologia aparatului urinar.

Prin urmare, iubite cititorule, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova transmite UE o cerere de evaluare a mai multor instituţii de stat, aici fiind vorba despre CNA, CNI, CC, PG, INJ, CSM, CSJ, MJ şi Avocatului Poporului. Cine a iniţiat această cerere? Plahotniuc, stăpînul lor! De ce?

Ca să demonstreze, acum, că sînt proeuropeni, ca să cîştige timp, ca să improvizeze un fals Guvern proeuropean, ca să demonstreze că PD este un partid cu aspiraţii proeuropene, ca să dezinformeze UE, dispusă şi la astfel de sacrificii financiare spre binele moldovenilor, nu cele ale al lui Plahotniuc, ca să aibă răgaz spre a inventa noi formule de guvernare proeuropeană pînă măcar spre Vara anului viitor şi multe altele! Nu vor alegeri anticipate, pe care le vor pierde! Vor la putere. E dulce glonţul puterii!

Dar nu poţi să mergi la infinit în faţa UE cu astfel de cereri/solicitări diversioniste, fără să oferi măcar elementare iniţiative naţionale. Ceea ce au cerut Parlamentul şi Guvernul lui Plahotniuc sînt nişte provocări prin care parcă se doreşte ca să aducă UE la răbdarea maximă. Bine, faci o astfel de solicitare, dar voi, Parlament şi Guvern, cu ce iniţiative sau măsuri concrete veniţi în faţa UE spre a vă susţine cererea de evaluare a instituţiilor mai-sus menţionate? I-aţi demis pe şefii CNA, CNI, CC, PG, INJ, CSM, CSJ sau MJ, toţi suspectaţi a fi în subordinea personală a lui Plahotnuiuc? Cu audieri-spectacole, unde liderii fracţiunilor expun feţe mohorîte şi încruntate, dar care nu se soldează cu nimic?

Păi, credeţi că experţii UE vor face o serie de recomandări care vor sugera tot aceste lucruri? Dar nu fac tot asta de vreo şase ani încoace? Ce se va întîmpla după sfîrşitul lunii Mai a anului 2016, cînd vor fi prezentate aceste expertize ale specialiştilor UE? Ce Guvern va fi atunci? Nu cumva tot Plahotniuc va decide aplicarea lor în viaţă? S-a ajuns pînă acolo încît, nemaivorbind de faptul că pînă şi oficialii europeni au început să vocalizeze numele oligarhului, pînă şi presa prestigioasă de peste Ocean, cea din SUA, au început să scrie despre necesitatea ca Plahotniuc, cancerul RM, să plece oriunde o vedea cu ochii din această ţară… Pînă acolo s-a ajuns!

În esenţă, cam asta l-am întrebat şi pe premierul interimar Gheorghe Brega, însă domnia sa mi-a răspuns ca… un urolog! A zis că nu înţelege întrebarea. Ai lui Ghimpu sînt meşteri în a se face într-o ureche. E drept, urologul nici româna n-o prea cunoaşte… Multe posturi de televiziune au reprodus declaraţia lui Brega prin care încerca să explice că dumnealui şi alţii n-ar fi nişte persoane captive într-un stat captiv! Sigur că nu, sînt cei mai liberi să-l asculte pe Stăpîn.

Atît de naiv ar trebui să fim, în opinia domnului Brega, încît să ne dormim „somnul cel de moarte”, imaginîndu-ne că domnia sa nu este nici captivul lui Mihai Ghimpu, care, la rîndu-i. este captivul lui Plahotniuc, dar nici că dumnealui n-ar fi captivul unor mărunţi mafioţii captivi al marelui „captivant oligarh”, care, luaţi toţi la un loc, alcătuiesc Statul Mafiot Republica Moldova!

În concluzie, ţinînd seamă de cele expuse mai sus, nu credeţi că întîmplătorul premiere interimar, Gheorge Brega, se cam „urologinează” în capul moldovenilor după modelul lui Mihai Ghimpu? Aşa o fac toţi politicienii, de 25 de ani încoace! Se pişă pe noi! La fel ca şi Brega! Băi, urologilor, plecaţi dracului de la putere că nu-i a voastră!

Virginia Filip 13.12.2015 - 21:00

Un articol mai "infectat" de rautate nu am mai citit de mult. Se vede ca presa noastra nu mai este libera si tot felul de idei destabilizatoare sunt aruncate, doar, doar cineva le va lua in considerare. Din pacate, nici autorul textului, nici sefii lui si nici cei care il platesc pentru a debita astfel de prostii nu au inteles ca trendul este european. Sau ati inteles si va e teama ca va scapa Putin din mana?