Erdogan este categoric în refuzul de a rupe legăturile cu Hamas

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins, Sîmbătă, apelurile Administraţiei americane ca Turcia să rupă legăturile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.

Brian Nelson, subsecretar al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare, a exprimat îngrijorarea "profundă" a Washingtonului cu privire la legăturile Ankarei cu Hamas, în timpul unei vizite în Turcia, în această săptămînă.

Nelson a declarat că Statele Unite nu au detectat nici un flux financiar către Hamas prin intermediul Turciei de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac fără precedent al Hamas în Israel, la 7 Octombrie, care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Dar a subliniat că Ankara a ajutat Hamas să acceseze fonduri în trecut şi a cerut Turciei să ia măsuri drastice împotriva unor potenţiale transferuri de fonduri viitoare.

Sîmbătă, preşedintele Erdogan a subliniat că Washingtonul era conştient de faptul că Turcia, spre deosebire de Statele Unite, nu consideră că Hamas este o organizaţie teroristă.

"În primul rînd, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care a participat la alegeri ca partid politic şi le-a cîştigat", a declarat el, într-un text publicat de biroul său.

"Noi formulăm şi proiectăm politica noastră externă la Ankara doar pe baza intereselor Turciei şi a aşteptărilor poporului nostru", a continuat el.

"Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize şi conflicte umanitare", a adăugat el.

Sîmbătă, Armata israeliană a bombardat Fîşia Gaza pentru a doua zi consecutiv de la expirarea armistiţiului cu Hamas, care a dus la eliberarea a aproximativ o sută de ostatici, în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni şi la accelerarea ajutorului umanitar în Fîşia Gaza.

Ca represalii la atacul din 7 Octombrie, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare împotriva teritoriului palestinian şi a lansat o ofensivă terestră la 27 Octombrie. Potrivit Guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vîrste sub 18 ani, au murit în loviturile israeliene începînd cu 7 Octombrie.

Un susţinător fervent al cauzei palestiniene, preşedintele turc a îmbrăţişat cauza Hamas pe măsură ce numărul victimelor palestiniene din Fîşia Gaza a crescut.

Şeful statului turc a calificat în mai multe rînduri Israelul drept un "stat terorist", descriind Hamas drept un "grup de eliberatori care îşi protejează pămîntul".

Israelul şi-a retras toţi diplomaţii din Turcia la sfîrşitul lunii Octombrie, în urma unei diatribe a lui Erdogan, care a acuzat Israelul de comiterea de "crime de război".