Elveţia îi oferă lui Putin șansa de a participa la negocieri pe teritoriul său fără a fi arestat

Preşedintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveţia pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat, în pofida mandatului emis de Curtea Penală Internaţională, a asigurat Duminică preşedinta elveţiană Viola Amherd, după summitul găzduit de ţara sa consacrat păcii în Ucraina, a consemnat EFE.

Mandatul prevede excepţii, în caz de negocieri, a explicat Amherd într-o conferinţă de presă după reuniune.

După summit, pe care atît Elveţia, cît şi Ucraina, cele două coorganizatoare, l-au calificat drept un succes, dat fiind numărul mare de lideri reuniţi care şi-au manifestat susţinerea pentru cauza ucraineană, preşedinta ţării gazdă a subliniat că Elveţia este dispusă să dialogheze şi cu alte ţări care şi-au declinat participarea, cum este China.

La rîndul său, ministrul de Externe elveţian, Ignazio Cassis, a afirmat că ţara sa va informa Rusia şi alte ţări cu privire la rezultatele reuniunii.

El a menţionat în conferinţa de presă finală, citat de Xinhua, că majoritatea deciziilor luate la conferinţă nu pot fi implementate fără participare rusă.

Şeful diplomaţiei elveţiene a mai indicat că este posibil ca discuţiile vizînd pacea în Ucraina găzduite în acest weekend în ţara sa, în staţiunea de lux Burgenstock, să continue la o locaţie care încă nu a fost stabilită, dar la o dată înainte de alegerile prezidenţiale din Noiembrie din SUA, notează Reuters.