ŞEFUL DELEGAŢIEI UE: VOM DUBLA EFORTURILE DE SUSŢINERE A PARTENERILOR

Există o determinare a UE să-şi susţină partenerii într-o perioadă în care au loc presiuni din alte părţi, iar semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova nu este o grabă, ci un răspuns la implementarea reformelor şi îndeplinirea angajamentelor – a declarat, luni, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, la o conferinţă de presă.

„Sîntem alături de partenerii noştri. Sîntem angajaţi să efectuăm anumite proceduri şi vom dubla eforturile noastre la ceea ce am convenit împreună cu ei. Este parte a angajamentului puternic faţă de Republica Moldova”, a menţionat ambasadorul UE.

Referindu-se la perspectiva de aderare în UE, ambasadorul a evitat să menţioneze careva termene, spunînd că ceea ce contează cel mai mult este ce întreprind ţările în promovarea reformelor. „Moldova trebuie să preia o parte foarte mare a legislaţiei UE. Aici ne referim la standardizare, concurenţă, transparenţă, chestii fundamentale care există în cadrul UE. Atunci cînd vă faceţi acest lucru, ajungeţi mai aproape de UE”, a subliniat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

Referindu-se la „Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, 2013”, Pirkka Tapiola a spus că ţara a înregistrat progrese, dar sînt capitole la care mai are de lucrat. O recomandare ar fi să nu schimbe legislaţia electorală în an cu alegeri. UE îşi doreşte în vecinătatea sa ţări bine guvernate, ţări care au sisteme democratice consolidate, care investesc mult în ordinea de drept, în instituţii. „Nu se schimbă regulile în timpul jocului, pentru că o parte cîştigă şi alta nu. Devierea de la principiile de bază va însemna că UE nu va mai fi UE”, a spus ambasadorul.

Alte recomandări ar fi să intensifice lupta împotriva corupţiei, să accelereze reformele în justiţie şi în sistemele de aplicare a legii. De asemenea, UE îşi doreşte ca Republica Moldova să consolideze sistemul de protecţie a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, să fie adoptată o lege privind finanţarea partidelor politice şi o lege privind transparenţa proprietarii instituţiilor mass-media. Încă o recomandare ar fi ca guvernarea să ia măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi de investiţii şi să facă eforturi pentru a creşte competitivitatea economiei moldoveneşti.

Sursa: IPN