Economia Chinei a depasit estimarile in trimestrul III din 2022

Redresarea Chinei, a doua economie mondială, a fost mai rapidă decît se estima în trimestrul III din 2022, dar restricţiile introduse pentru stoparea pandemiei, declinul prelungit al pieţei imobiliare şi riscurile recesiunii globale afectează eforturile Beijingului de a stimula o revenire robustă în 2023, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Sprijinit de măsurile guvernamentale de redresare a activităţii economice, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere anuală de 3,9% în perioada Iulie-Septembrie 2022, arată datele oficiale publicate Luni, peste nivelul de 3,4% previzionat de analiştii intervievaţi de Reuters, şi o accelerare faţă de avansul de 0,4% din trimestrul II din 2022.

Dar cererea internă redusă şi încetinirea exporturilor indică o redresare inegală, în condiţiile în care China ar urma să continue strategia „zero – Covid”.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 3,9% în perioada Iulie-Septembrie 2022, după un declin de 2,7% în trimestrul II din 2022, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 3,5% în trimestrul III din 2022.

Datele separate arată că în Septembrie producţia industrială a crescut în ritm anual cu 6,3%, după un avans de 4,3% în August.

Un sondaj Reuters indică o încetinire a creşterii economiei Chinei la 3,2% în 2022, mult sub ţinta oficială de aproximativ 5,5%, ceea ce ar reprezenta una din cele mai slabe performanţe din aproape o jumătate de secol.

Exporturile au urcat în ritm anual cu 5,7% în Septembrie, cel mai lent ritm de creştere din Aprilie, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 0,3%.

Vînzările cu amănuntul au crescut cu 2,5%, după un avans de 5,4% în August, indicînd cererea internă încă fragilă.