ECHILIBRISTICA PRESEDINTELUI LUKASENKO
![](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/7e77074eb4a4a74e00dd5f80511ed33b.jpg)
Crizele din Georgia şi din Ucraina au făcut ca Belarusul să devină pentru UE un actor stabilizator al spaţiului ex-sovietic.„Ţara prezintă o tendinţă pozitivă pe care vrem să o încurajăm.“ Aceasta a fost explicaţia reprezentantei europene pentru politică externă, Federica Mogherini, la capătul reuniunii din februarie anul trecut pe tema suspendării cvasitotale a sancţiunilor faţă de Belarus. Trei companii şi 170 de personalităţi, inclusiv preşedintele Lukaşenko, se aflau pe o „listă neagră“ a Uniunii Europene, fiindu-le interzis accesul pe teritoriul comunitar şi îngheţate conturile financiare. Semn al dezgheţului durabil dintre Minsk şi Bruxelles, de anul acesta cetăţenii europeni vor putea călători fără viză în Belarus. Anterior, un semnal de apropiere faţă de Uniunea Europeană din partea Minskului a fost eliberarea tuturor deţinuţilor politici (august 2015), iar alegerile parlamentare din toamna anului trecut au însemnat şi o premieră în ultimii 20 de ani: reintrarea opoziţiei în parlamentul de la Minsk (e drept, foarte timid – un singur mandat din 110!).
Pe acest fond, chiar şi România, destul de absentă pe spaţiul estic, începe să redescopere această ţară: ridicarea nivelului de reprezentare prin acreditarea unui ambasador (octombrie 2015), vizita unei delegaţii guvernamentale la Minsk condusă de un secretar de stat (februarie 2016), urmată de vizita unei delegaţii a Parlamentului României (aprilie 2016). În ianuarie, Belarusul şi-a acreditat un ambasador la Bucureşti, în trecut nivelul de reprezentare fiind de însărcinat cu afaceri.
Raţiunile pentru care Bruxellesul a reevaluat Minskul nu ţin însă doar de înseninarea climatului intern. Ele recompensează politica lui Aleksandr Lukaşenko de echilibru între Est şi Vest. Dincolo de afinităţile dintre Minsk şi Moscova, economia Belarusului este puternic dependentă de cea rusă. 47% din comerţul ţării se face cu Rusia. O mare parte din veniturile Belarusului provin şi din taxarea activităţilor de tranzit de hidrocarburi dinspre Rusia spre Uniunea Europeană: 20% din gazul rusesc exportat către UE trece prin gazoductul Yamal, iar petrolul ce tranzitează oleoductul Drujba (cel mai lung din lume) reprezintă 20% din nevoile Germaniei.
Este, prin urmare, o placă turnantă a tranzitului de hidrocarburi ruseşti către Europa. O altă activitate importantă este aceea de reexport de produse petroliere: Belarusul achiziţionează petrol rus la preţ preferenţial pe care îl prelucrează în cele două rafinării – Novopolotsk în nord şi Mozir în sud - şi apoi îl reexportă către UE, însă la preţul pieţei. În ultimii ani, preşedintele Lukaşenko a căutat să reducă această dependenţă. În 2012, Minskul comanda Venezuelei lui Chavez 800.000 de barili de petrol pe zi, aduşi în ţară via terminalul din Odesa şi oleoductul Odesa-Brodîi. Procesul era însă prea complicat şi costisitor şi a fost în cele din urmă abandonat.
Atunci Minskul se orientează spre energia nucleară: în nordul ţării, la Astraveţ, este în construcţie o centrală nucleară şi din 2020 aceasta ar trebui să acopere integralitatea nevoilor în energie electrică ale ţării. În faţa refuzului băncilor occidentale de a finanţa şantierul, Rusia însăşi îl finanţează printr-un credit de 10 miliarde de dolari. Paradoxul este că, acceptînd acest credit, Lukaşenko măreşte dependenţa faţă de marea soră de la Est, deşi scopul căutat este cel opus.
Eforturile de a menţine un echilibru în sfera economică au fost dublate în domeniul politic şi diplomatic. Crizele din Georgia şi din Ucraina au făcut că Belarusul să apară în faţa UE ca actor stabilizator al spaţiului ex-sovietic. Minskul a refuzat să recunoască independenţa republicilor separatiste Ossetia de Sud şi Abhazia, iar la izbucnirea crizei din Ucraina, Lukaşenko s-a abţinut să condamne noul regim ucrainean şi să recunoască noul statut al teritoriilor separatiste, devenind singurul mediator acceptat atît de Moscova, cît şi de Kiev. Această echilibristică foarte complicată a dat în cele din urmă rezultate, iar prezenţa preşedintelui Hollande şi a cancelarei Merkel alături de Aleksandr Lukaşenko la Minsk reprezintă un succes incontestabil. Rămîne de văzut dacă această politică va mai fi posibilă în faţa redefinirii raporturilor dintre naţiunile lider ale Occidentului (SUA, Franţa, Germania) şi Rusia. Pe de o parte, însă, Rusia înseamnă pentru Belarus piaţă, circuite economice moştenite din perioada sovietică, capitaluri ruseşti şi transfer de tehnologie, de cealaltă parte, Bruxellesul reprezintă o soluţie limitată pentru diversificare şi contrabalansare, pentru care cere reforme democratice şi alegeri libere.
Ştefan POPESCU
![Bombardamente rusești în mai multe regiuni ucrainene și alertă de atac aerian la nivel național Bombardamente rusești în mai multe regiuni ucrainene și alertă de atac aerian la nivel național](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/cd2185c355ff4ef7b9333fecd1d0412e.jpg)
![La un summit informal, Luni, liderii europeni vor discuta despre o autonomie europeană de apărare în raport cu Rusia și SUA La un summit informal, Luni, liderii europeni vor discuta despre o autonomie europeană de apărare în raport cu Rusia și SUA](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/98a59213ffa1b1d4ef96a0be28eafd05.jpg)
![Iranul avertizează SUA că dacă siturile sale nucleare vor fi atacate, ar duce la un Iranul avertizează SUA că dacă siturile sale nucleare vor fi atacate, ar duce la un](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/01faafe1fb7532ef9dc1249ec1fea0de.jpg)
![Prim-ministrul canadian anunță că țara sa va oferi un răspuns puternic și imediat la tarifele vamale impuse de SUA Prim-ministrul canadian anunță că țara sa va oferi un răspuns puternic și imediat la tarifele vamale impuse de SUA](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/2bdb087e1fbe73f9065f7636ec8eed12.jpg)
![În SUA, s-a declanșat operațiunea de demitere a agenților FBI care l-au investigat pe Trump În SUA, s-a declanșat operațiunea de demitere a agenților FBI care l-au investigat pe Trump](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/7de07c5cef6577dcc450f4e516bdb664.jpg)
![După tarifele aplicate Chinei, Mexicului și Canadei de către Trump, acțiunile producătorilor auto europeni au scăzut drastic După tarifele aplicate Chinei, Mexicului și Canadei de către Trump, acțiunile producătorilor auto europeni au scăzut drastic](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/ea38e1b723660dc292375fedb6ccb9a1.jpg)
![Majoritatea ultraortodocșilor israelieni refuză să se conformeze ordinelor de încorporare în Armată Majoritatea ultraortodocșilor israelieni refuză să se conformeze ordinelor de încorporare în Armată](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/ec0c16b98ac088b413871a770cfbffd8.jpg)
![Într-un atentat cu bombă din Moscova, un paramilitar pro-rus din Donețk a fost rănit grav Într-un atentat cu bombă din Moscova, un paramilitar pro-rus din Donețk a fost rănit grav](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/123d829308134b07dfb4f31a93023e49.jpg)
![SUA. Întrevedere Netanyahu-Trump focusată pe încheierea războiului din Orientul Mijlociu SUA. Întrevedere Netanyahu-Trump focusată pe încheierea războiului din Orientul Mijlociu](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/cef3d06838597aeb35f4a67df14f71e0.jpg)
![Zelenski a declarat că există contacte la nivel înalt cu consilieri ai Administrației Trump Zelenski a declarat că există contacte la nivel înalt cu consilieri ai Administrației Trump](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/a718988ef75a5fcc3d50c618ee1cd2e4.jpg)
![Atacurile americane asupra grupării Stat Islamic din Somalia au ucis ”figuri-cheie” Atacurile americane asupra grupării Stat Islamic din Somalia au ucis ”figuri-cheie”](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/c9ee3a68a88b1abc8900c45654fd7b97.jpg)
![Misterele construcției piramidei lui Cheops Misterele construcției piramidei lui Cheops](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/e7aa71dcf9dd99d4580281f715c415ae.jpg)
![Dmitri Peskov: ”O abordare militaristă domină în prezent în Europa” Dmitri Peskov: ”O abordare militaristă domină în prezent în Europa”](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/0a4da12f6d6503798f2c3ac5ef97ec99.jpg)