DUPLICITĂŢI, TRĂDĂRI ŞI INTERESE MESCHINE

Jocul cu cetăţenia şi ţara la ruleta politicii agresive

Autor: Mihai CONŢIU

Tranziţia de la sistemul comunist totalitar la democraţie şi, deci, economie de piaţă i-a debusolat, i-a dezorientat pe mulţi – politicieni, tineri oameni de afaceri etc. Cei proaspăt scăpaţi din totalitarismul comunist au înţeles că economia de piaţă înseamnă furtul din avutul public, înşelarea aproapelui şi negoţul cu orice, iar democraţia înseamnă sfidarea nihilistă a autorităţii. Printre altele! Au avut prea adînc înrădăcinate în ei instinctele sistemului care i-a format!

În această conjunctură, R. Moldova a devenit Raiul tuturor aventurierilor politici şi economici, dar mai ales al bandiţilor de tot felul. Aici se scot bani din orice, deşi este cea mai săracă ţară din Europa. Raportîndu-ne la nivelul de trai al oamenilor, la dezastrul economic persistent, Moldova dă clasă celor mai multe ţări civilizate ale Europei în materie de vile, castele personale construite şi de maşini de lux care rulează prin gropile şoselelor unei ţări aflate într-o groapă socială, morală şi politică dintre cele mai cumplite.

De ce toate acestea? Din cauza unei lipse generale de educaţie şi pentru că, începînd cu 1991, ţara este dominată şi prăduită de hoţi, fie că sînt politicieni, fie procurori, judecători, poliţişti sau oameni de afaceri. Nici o guvernare nu-i vrea la puşcărie pentru că nimeni din cei care ajung la Putere nu este curat, ci este tot un „om al tagmei”, al sistemului care s-a perpetuat.

Sîntem de rîsul civilizaţiei, dar cei pomeniţi se amăgesc cu gîndul că, totuşi, nu poate fi aşa dacă au atîta lux personal. Sîntem de rîsul civilizaţiei şi la nivel mediu sau sub-mediu, însă nu vrem să credem asta atît timp cît moldoveanul are cu ce să se îmbete şi să demonstreze trufaş mese îmbelşugate la nunţi, botezuri, hramuri sau înmormîntări.

Spuneam mai sus că aici se scot bani din orice, mai ales din politică, însă, lucru de neimaginat într-o ţară civilizată, aici se face comerţ profitabil cu limba, istoria, apartenenţa etnică, cetăţenia şi din separatismul teritorial.

N-o să le iau în dezbatere acum, ci mă voi opri doar asupra unui singur aspect – dubla cetăţenie a moldovenilor. Mi-a atras atenţia o aşa-zisă Mişcare Naţională Democrată, cu atît mai mult cu cît, printre colaboratorii externi pe care-i are, se află şi Garda Secuiască, care vrea autonomie pentru ţinutul secuiesc în inima României. Dar iată despre ce este vorba! Într-o lungă expunere de aşa-zise motivaţii legale şi speculaţii privind „îngrijorarea profund patriotică a acestei organizaţii faţă de viitorul acestei ţări” se emite următoarea solicitare:

„Mişcarea Naţional Democrată face un apel public către toate formaţiunile parlamentare în vederea elaborării şi propunerii cu titlu de iniţiativă legislativă a unui proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 02.06.2000, care să prevadă expres retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, cetăţenilor care obţin cetăţenia altor state.”

Cu chestiunea aceasta s-a jucat şi guvernarea comunistă, numai că CEDO i-a contrazis. Din textul apelului Mişcării Naţionale Democrate înţelegem clar că este vorba doar despre acei moldoveni care deţin şi cetăţenia română, chiar dacă autorii, de formă, vorbesc la modul general despre „retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, cetăţenilor care obţin cetăţenia altor state.”

Bine, să zicem că, prin absurd, această modificare legislativă antieuropeană şi antidemocratică s-ar produce, atunci, ca să fie aplicată în litera ei, autorii apelului ar admite o realitate care s-ar întoarce împotriva lor şi a celor care i-au inspirat din umbră? În primul rînd, ar trebui să se facă încă un fel de recensămînt în care să se constate real cîte tipuri de alte cetăţenii mai deţin moldovenii. Astfel, vom găsi moldoveni cu cetăţenia rusă, română, bulgară, ucraineană, turcă etc.

Prin urmare, asta ar însemna ca tuturor să li se retragă cetăţenia moldovenească şi să fie obligaţi să plece în statul al cărei cetăţenii o mai au. În ciuda tam-tamului făcut, s-ar putea să aflăm că nu în România ar trebui să plece cei mai mulţi dintre ei, ci poate chiar şi în Rusia. Oare autorii acestui apel au înţeles ce consecinţe ar atrage aplicarea unei măsuri mai mult decît absurde?

Dramatic este faptul că toţi cei care fac astfel de solicitări, care sînt anti-europeni şi vor integrarea ţării în Uniunea Vamală şi vor federalizarea ţării nu o fac din propriile lor convingeri nestrămutate, ci la comanda unor forţe din umbră şi, la modul cel mai vulgar, meschin şi periculos, pentru bani, pentru propria lor bunăstare! Lor nu le pasă de neam, de ţară şi de viitorul acesteia pentru că trăiesc ca nişte mercenari, în afara oricărei identităţi naţionale.

Nimeni nu le va simţi vreodată dispariţia! Nimeni nu va zîmbi în faţa lor şi nimeni nu va vărsa o lacrimă de regret cînd vor dispare! Nimeni nu va şti că au existat şi nimeni nu o să le ducă dorul!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39