Dupa votarea incriminarii sexului in afara casatoriei, Indonezia le cam spune turistilor ca… ei au voie

Autorităţile indoneziene au încercat, Luni, să îi liniştească pe turişti după îngrijorările stîrnite de o reformă a Codului Penal ce incriminează sexul în afara căsătoriei, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Vreau să mă adresez turiştilor străini spunîndu-le: Veniţi în Indonezia, nu veţi fi urmăriţi penal de acest articol”, a declarat reporterilor Edward Omar Sharif Hiariej, ministru adjunct al Justiţiei şi Drepturilor omului.

Potrivit noului Cod Penal, relaţiile sexuale în afara căsătoriei şi coabitarea cuplurilor necăsătorite nu pot fi denunţate decît de către membrii apropiaţi ai familiei persoanelor în cauză, soţ/soţie, părinte sau copil, a indicat oficialul, amintind că adulterul era deja pedepsit în versiunea anterioară a Codului.

Parlamentul ţării din Asia de Sud-Est a aprobat, Marţea trecută, un text de lege ce incriminează sexul în afara căsătoriei. Potrivit acestuia, coabitarea ilegală va fi pasibilă de şase luni de detenţie, iar relaţiile sexuale în afara căsătoriei – de un an de închisoare.

Reprezentanţii mediului de afaceri au tras un semnal de alarmă cu privire la această reformă, care ar putea dăuna sectorului turismului din Indonezia.

În Bali, principala destinaţie turistică a arhipelagului, guvernatorul Wayan Koster a încercat, la rîndul său, să diminueze temerile stîrnite de noul Cod Penal, dînd asigurări că autorităţile nu vor verifica starea civilă a turiştilor.

Insula Bali, cu majoritate hindusă, nu îşi va schimba politica faţă de străini după implementarea Codului, a spus el. ”Bali rămîne Bali, o insulă confortabilă şi sigură pentru vizitatori”.

”Nu vor fi verificări ale stării civile la sosirea în locurile de cazare pentru turişti, nici inspecţii ale funcţionarilor sau ai responsabililor comunităţii”, a afirmat oficialul într-un comunicat.

Noul Cod Penal nu a fost încă semnat de Preşedintele Joko Widodo şi ar urma să intre în vigoare în termen de trei ani, după o perioadă de tranziţie.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, noile amendamente subliniază o alunecare crescîndă spre fundamentalism într-o ţară multă vreme apreciată pentru toleranţa sa religioasă şi unde laicitatea este înscrisă în Constituţie.