Dupa o prabusire istorica in pandemie, emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

Restricţiile pandemice din 2020 au provocat cea mai mare scădere a poluării cu dioxid de carbon de la cel de-Al Doilea Război Mondial pînă în prezent. Dar restricţiile s-au ridicat şi, odată cu creşterea activităţii economice, emisiile s-au reluat foarte repede pînă la sfîrşitul anului, informează mediafax.

În Decembrie, emisiile la nivel mondial au fost cu 2% mai mari decît în aceeaşi lună din 2019, potrivit noilor date de la Agenţia Internaţională pentru Energie, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Emisiile de energie au scăzut cu aproximativ 2 miliarde de tone metrice, sau 5,8% în 2020, faţă de anul precedent. O astfel de scufundare „este fără precedent în istoria omenirii – în linii mari, aceasta este echivalentul eliminării tuturor emisiilor Uniunii Europene din totalul global”, au scris autorii.

Atît SUA, cît şi UE au înregistrat scăderea emisiilor cu 10%, cele mai puternice reduceri concentrîndu-se în Martie, Aprilie şi Mai. China a fost singura economie mare care a văzut creşterea emisiilor cu 0,8% anual. O mare parte din această creştere a venit spre sfîrşitul anului. Emisiile Chinei au fost cu 7% mai mari în Decembrie 2020 decît în Decembrie 2019.

Categoria cu cea mai mare scădere a emisiilor de consum de energie a fost transportul, deoarece muncitorii au fost în carantină, iar afacerile au încetinit sau au încetat. Scăderea consumului de petrol a contribuit cu mai mult de jumătate din cifra totală, jumătate din aceasta provenind din traficul rutier şi alte 35% din avioanele de la sol.

Unele dintre marile avantaje se numără în rîndul spaţiului regenerabil. Electricitatea generată din Soare şi vînt a atins pentru prima dată un record de 20% din mixul de surse globale de energie, iar vehiculele electrice s-au vîndut în număr record.

În timp ce lumea se luptă simultan să revină la normal şi să reducă permanent emisiile, AIE (Agenţia Internaţională pentru Energie) este îngrijorată pentru o explozie post-pandemică de CO2. Viteza cu care cererea de energie a revenit odată cu ridicarea restricţiilor „subliniază riscul ca emisiile de CO2 să crească semnificativ în acest an”, a scris AIE, potrivit sursei citate.