Dupa izbucnirea unui alt focar de COVID-19, sase milioane de chinezi au fost bagati in LOCKDOWN

Autorităţile din oraşul Zhengzhou, situat în centrul Chinei și care găzduieşte cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, au ordonat măsuri de izolare stricte pentru şase milioane de persoane, după izbucnirea unui focar de COVID-19 care a condus la proteste violente la centrul industrial, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sute de muncitori au defilat Miercuri în faţa uzinei şi s-au confruntat cu forţe ale Poliţiei, înarmate cu bastoane şi îmbrăcate în costume de protecţie albe.

Ulterior, autorităţile din Zhengzhou au ordonat o amplă campanie de testare anti-COVID în mai multe cartiere ale oraşului. Aceste cartiere vor fi închise timp de cinci zile, începînd de Vineri la miezul nopţii.

Locuitorii din centrul oraşului nu mai au voie să părăsească zona fără a avea un test PCR negativ şi permisiunea autorităţilor locale. Aceştia sunt sfătuiţi să nu iasă din case decît dacă este „absolut necesar”.

Aceste măsuri se aplică mai multor cartiere, afectînd aproximativ jumătate dintre locuitorii din Zhengzhou. Ele nu acoperă zona fabricii de iPhone, unde angajaţii sunt deja supuşi restricţiilor de cîteva săptămîni.

Un muncitor a declarat pentru AFP că protestele au început din cauza unei controverse cu privire la valoarea unui bonus promis angajaţilor fabricii, deţinute de gigantul taiwanez Foxconn, principalul subcontractant al Apple.

Potrivit acestui muncitor, bonusul ar fi scăzut de la 3.000 la 30 de yuani (de la 400 euro la 4 euro), ceea ce ar fi provocat o mare nemulţumire în rîndul personalului.

Mai mulţi angajaţi au protestat, de asemenea, în legătură cu condiţiile de viaţă „haotice” din uzină din cauza restricţiilor anti-COVID, a declarat muncitorul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul pentru a evita eventuale represalii.

Foxconn şi-a cerut scuze Joi, spunînd că o „eroare tehnică” în sistemul său de plată reprezintă motivul pentru problema din jurul bonusului. Grupul a afirmat că „înţelege pe deplin” îngrijorările angajaţilor.

Ministerul chinez al Sănătăţii a anunţat, Joi, un nou număr record de persoane testate pozitiv în 24 de ore – 31.444 de cazuri locale, dintre care 27.517 asimptomatice.