Dupa Brexit, Scotia cere alt referendum: „Daca independenta merge pentru Danemarca, Austria si Irlanda, o sa mearga si pentru Scotia”

Prim-ministra Scoției, Nicola Sturgeon, a cerut, Luni, un nou referendum pentru independența țării pe care o conduce dar și cooperarea Londrei în vederea organizării acestuia, scrie Politico.

Guvernul Scoției, condus de Partidul Național Scoțian, un partid pro-independență și pro-european, a cerut oficialilor să reînceapă munca pentru pregătirea unui nou referendum. Lui SNP i se alătură un alt partid pro-independență, Verzii scoțieni. Formațiunile scoțiene susțin că noul referendum ar trebui să aibă loc pînă în 2023.

Guvernul central de la Londra, însă, se opune organizării unui nou referendum, după ce Scoția a votat pentru rămînerea în Regatul Unit în 2014, deși secretarul pentru Scoția, Alister Jack, a declarat, anterior, că un nou referendum ar putea fi aprobat, dacă 60% dintre scoțieni și-l doresc.

Nicola Sturgeon este de părere însă că Brexitul, împotriva căruia au votat 62% dintre scoțieni, a schimbat datele problemei. Luni, ea a denunţat impactul ieșirii UK din UE, care a dus la ”o creștere a costurilor pentru producători, penurii la anumite alimente şi lipsa de mînă de lucru în numeroase sectoare din cauza combinaţiei între pandemie şi o politică de imigraţie profund ostilă”.

Nicola Sturgeon doreşte ca Scoția să se poată alătura Uniunii Europene ca stat independent.

La conferința anuală a SNP, Sturgeon a profitat de ocazie pentru a enumera argumentele sale pro-independență și pentru organizarea referendumului, încercînd în același timp să distanțeze Guvernul de la Edinburgh de „Guvernul conservator de la Westminster, fericit cu obsesia sa pentru Brexit”.

„Pentru țări de dimensiunile Scoției, independența funcționează.

Funcționează pentru Danemarca, Irlanda, Austria, Norvegia și Finlanda și pentru multe altele. Acestea sunt țări de diferite resurse și economii, însă independența funcționează pentru toate”, a spus Sturgeon.

SNP a aprobat o moțiune pentru redactarea unui proiect de referendum ce urmează să fie prezentat Parlamentului scoțian, dominat de formațiuni pro-independență. Dacă Legislativul îl va aproba, Guvernul scoțian trebuie să organizeze referendumul.

Cheia rămîne, însă la Londra, care poate bloca inițiativa. În acest caz, autoritățile scoțiene vor să cheme Guvernul central în instanță. Puterea judecătorească ar urma apoi să decidă dacă Edinburghul are puterea de a organiza un referendum ale căror rezultate să fie obligatorii, fără acordul Guvernului de la Londra.

„În acest spirit îmi doresc cooperarea și sper că Guvernele UK și scoțian să poată ajunge la o înțelegere, ca în 2014, pentru a permite ca voința democratică a poporului scoțian să fie respectată. Democrația va prevala”, a spus Sturgeon, indicînd că Guvernul de la Edinburgh se va angaja într-o luptă la Tribunal dacă va fi cazul.

Guvernul de la Londra consideră, însă, că problema independenței Scoției „a fost închisă pentru o generație” după referendumul din 2014. Boris Johnson și-a arătat în mai multe rînduri opoziția față de un nou referendum.