După victoria la alegerile prezidenţiale, China, Coreea de Nord şi Iranul l-au felicitat pe Vladimir Putin

China, Coreea de Nord şi Iranul l-au felicitat, Luni, pe preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin după victoria sa la alegerile prezidenţiale din Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a trimis lui Putin un mesaj de felicitare în care a menţionat, între altele, că realegerea lui Putin dovedeşte "sprijinul deplin" al ruşilor. Totodată, Xi i-a transmis omologului său rus că ţara sa acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor bilaterale, potrivit Reuters.

"China transmite felicitări", a declarat pentru presă Lin Jian, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe chinez. "Suntem convinşi că, sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Putin, relaţiile dintre China şi Rusia vor continua să progreseze", a adăugat el.

China şi Rusia sunt "parteneri de cooperare strategică globală", a mai spus purtătorul de cuvînt chinez, subliniind că anul acesta se împlinesc 75 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

La putere de aproape un sfert de secol, Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat de şase ani la Kremlin, conform rezultatelor publicate Duminică de Comisia Electorală Centrală a Rusiei care arată că Putin a cîştigat aproape 88% din voturi.

Oficialul chinez a prezentat imaginea unei Rusii "consolidate" de victoria lui Putin şi care nu se va lăsa "intimidată" de adversarii săi, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina şi adoptarea unor sancţiuni fără precedent împotriva Moscovei de statele occidentale.
"Cei doi şefi de stat vor continua să menţină schimburi strînse, să conducă cele două ţări pentru a-şi menţine prietenia de bună vecinătate de lunga durată, să aprofundeze coordonarea strategică cuprinzătoare şi să promoveze dezvoltarea continuă a relaţiilor dintre China şi Rusia", a declarat Luni purtătorul de cuvînt al diplomaţiei chineze.

La rîndul său, Putin a declarat, pentru presă, că relaţia dintre Moscova şi Beijing reprezintă un "factor de stabilitate", subliniind "relaţia sa personală foarte bună" cu omologul său chinez Xi Jinping, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

"Acest lucru creează un mediu favorabil pentru rezolvarea sarcinilor noastre comune şi în sfera relaţiilor internaţionale, unde relaţiile dintre Rusia şi China constituie un factor de stabilitate", a mai spus el.

Putin a fost felicitat şi de liderul Nord-coreean Kim Jong-un. Agenţia Nord-coreeană KNCA a relatat că Kim "l-a felicitat Luni pe Vladimir Vladimirovici Putin pentru realegerea sa ca preşedinte al Federaţiei Ruse". Mesajul, adaugă agenţia Nord-coreeană preluată de EFE, "va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe rus de către Sin Hong-chol, ambasador al Republicii Populare Democrate Coreene în Federaţia Rusă".
În fine, Putin a fost felicitat şi de preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, pentru "victoria sa contondentă" la scrutinul prezidenţial din 15-17 Martie care îi va permite să rămînă la Kremlin pînă în 2030. În plus, Raisi şi-a exprimat "satisfacţia" pentru extinderea în creştere a relaţiilor dintre cele două ţări şi a pledat pentru o mai mare dezvoltare a acestor legături, a relatat agenţia ISNA, preluată de EFE.