După realegerea lui Erdogan, Manfred Weber respinge aderarea Turciei la UE

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) – cel mai mare din Parlamentul European –, consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Luni DPA, potrivit agerpres.

„Ultimii ani au arătat că un parteneriat strîns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană”, a declarat Manfred Weber, într-un interviu apărut Luni în publicaţii aparţinînd Funke Media Group.

„Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decît le sprijină”, a apreciat liderul PPE în acest interviu, consultat în avans de DPA.

Aşteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare, a afirmat Weber. „În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a adăugat el.

Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia şi unei intervenţii militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăşi divizarea au eşuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislaţia şi reglementările UE se aplică numai în Sudul Ciprului grec.

Turcia a respins prin veto candidatura Suediei pentru aderare la NATO, motivînd lipsă de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), notează DPA.