După peste 11.000 de ani de închisoare în Turcia, oare ce au de gînd să facă oamenii ăia după aia?

Fondatorul platformei de tranzacționare Thodex, Faruk Fatih Ozer, în vîrstă de 29 de ani, care a fugit în 2021 în Albania, luînd cu el fonduri ale investitorilor în valoare de 2 miliarde de dolari, a fost condamnat la 11.196 de ani de închisoare de un Tribunal din Turcia pentru fraudă, arată BBC. 

Faruk Fatih Ozer a fost extrădat în Turcia unde a fost inculpat într-un dosar de spălare de bani, fraudă și crimă organizată. Bărbatul și cei doi frați ai săi au primit fiecare cîte 11.196 de ani de închisoare, cu toate că procurorii au cerut ca Ozer să primească 40.562 de ani de închisoare.

"Nu aș fi acționat ca un amator, dacă ar fi fost vorba de o organizație criminală. Sunt suficient de inteligent pentru a conduce orice instituție de pe Pămînt. Acest lucru este evident în această companie pe care am înființat-o la 22 de ani", a declarat Ozer, în fața judecătorilor, potrivit Anadolu.

Judecătorii de la Istanbul i-au condamnat pentru aceleași infracțiuni și pe sora sa, Serap, și fratele său, Guven, la un număr similar de ani de detenție.

Prejudiciul total al investitorilor în urma prăbușirii Thodex este neclar. Procurorii turci au estimat că se ridică la circa 356 de milioane de lire turceşti (13 milioane de dolari), însă presa turcă a raportat cifre de pînă la 2 miliarde de dolari.

Astfel de pedepse cu închisoare de cîteva mii de ani sunt obișnuite în Turcia, odată ce a fost abolită pedeapsa cu moartea în 2004.

Turcii au început să folosească criptomonedele ca mijloc de înlocuire a lirei, care a început să se prăbușească cu mai bine de doi ani în urmă.

Thodex, fondată în 2017, a fost una dintre cele mai mari burse pentru monede virtuale din țară. Ozer și-a cîștigat faima națională drept un geniu al finanțelor și s-a împrietenit cu oficiali de rang înalt. Cu toate acestea, platforma a făcut implozie brusc, în Aprilie 2021, iar activele investitorilor au dispărut, după care Ozer a dispărut din peisaj.

El a fost arestat anul trecut în Albania, în baza unui mandat internațional emis de Interpol, și extrădat după un proces îndelungat. Presa turcă a relatat anterior că Ozer a fugit cu active în valoare de 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de lire sterline). Cu toate acestea, rechizitoriul procurorului estimează că pierderile totale ale investitorilor Thodex se ridică la 356 de milioane de lire.