După îndelungate tergiversări, Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar a ratificat, Luni, aderarea Suediei la NATO, ultima etapă pentru această ţară nordică ce şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică după declanşarea de către Rusia a invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani, relatează AFP.

Candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covîrşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de aşteptare.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a salutat, Luni, o "zi istorică", după ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO, ceea ce deschide uşa pentru intrarea ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică.

"Astăzi este o zi istorică", a scris prim-ministrul suedez pe reţeaua X (ex-Twitter).

”Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică, la aproape doi ani de la începerea procesului de aderare”, a adăugat el.

Aşteptarea a fost lungă, iar drumul nu a fost chiar lin pentru Suedia: tratativelor cu Turcia, încheiate cu un vot pozitiv în Ianuarie, li s-au adăugat tergiversările premierului naţionalist ungar Viktor Orban, reaminteşte AFP.

În deschiderea sesiunii parlamentare, Orban a salutat recenta vizită a omologului său suedez la Budapesta, calificînd-o drept un pas esenţial pentru construirea "unei relaţii echitabile şi respectuoase între cele două ţări", dincolo de "diferenţele de opinie".

"Intrarea Suediei în NATO va consolida securitatea Ungariei", a adăugat el.

Orban îşi dăduse acordul de principiu de mult timp, dar, înainte de a finaliza procesul, a cerut "respect" din partea Stockholmului, după ani de zile de "denigrare" a politicilor sale.

Pentru a pecetlui această nouă cooperare, Ungaria a anunţat, Vineri, achiziţionarea a patru avioane de vînătoare din Suedia pentru a-şi consolida flota actuală de 14 avioane Gripen.

Protocolul de aderare a Suediei, care necesită unanimitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice, se afla în suspensie din Mai 2022.

După ratificarea de către Parlamentul Ungariei, legea ar urma să fie promulgată de către preşedintele ungar în următoarele zile.

Suedia va putea apoi să îşi depună la Washington "instrumentul de aderare", în conformitate cu tratatul NATO, pentru a deveni cel de-al 32-lea membru.

În cazul Finlandei, de exemplu, Ankara a dat undă verde la 30 Martie 2023, iar ţara nordică a depus documentul la 4 Aprilie, aderînd astfel la Alianţă la cinci zile după votul din Turcia.

Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO pe fondul ofensivei ruse în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda.

Regatul scandinav a pus astfel capăt politicii sale de neutralitate adoptată după încheierea războaielor napoleoniene în secolul al XIX-lea, apoi politicii de nealiniere militară, de la sfîrşitul Războiului Rece.

De la o lună la alta, Ungaria nu a încetat să amîne ratificarea candidaturii Suediei, invocînd de fiecare dată pretexte diferite, notează AFP.

Unii experţi au văzut o strategie de şantaj pentru a obţine concesii din partea UE şi deblocarea unor fonduri de miliarde de euro îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut un semn al apropierii lui Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan.

Dar, pentru analistul Mate Szalai, premierul ungar pune mai presus de toate interesele naţionale. ”A mers cît de departe a putut, oprindu-se la timp pentru a nu provoca probleme grave comunităţii transatlantice”, a declarat el pentru AFP. La fel cum a blocat timp de luni de zile un ajutor crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii Februarie, sub presiunea partenerilor săi europeni.

Adoptînd o astfel de poziţie, Orban vrea să demonstreze că mica sa ţară, cu mai puţin de 10 milioane de locuitori, contează şi "nu trebuie subestimată", potrivit acestui cercetător de la Universitatea Ca' Foscari din Veneţia, potrivit AFP.

Viktor Orban nu culege "nici un rezultat tangibil în materie de politică externă", dar această atitudine de "confruntare" pe scena internaţională îi serveşte la "menţinerea popularităţii acasă". Cu riscul de a fi prins în propriul joc, Ungaria a ratificat aderarea Finlandei cu trei zile înaintea Turciei, dar de data aceasta este ultima, în pofida promisiunilor sale, remarcă agenţia franceză de presă.

Aderarea Suediei la NATO va face Alianţa Nord-Atlantică "mult mai puternică", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o primă reacţie după unda verde primită de Suedia de la Budapesta.

"Salut votul Parlamentului ungar de ratificare a aderării Suediei la NATO. Acum că toţi aliaţii au aprobat acest lucru, Suedia va deveni cel de-al 32-lea aliat al NATO. Aderarea Suediei ne va face pe toţi mai puternici şi mai siguri", a subliniat Stoltenberg într-un mesaj transmis prin reţeaua X.

Într-o altă reacţie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat, Luni, că ”aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea Europei şi a lumii. Calea este liberă pentru Suedia în NATO. Este o victorie pentru toţi. Această decizie consolidează alianţa noastră de apărare şi, odată cu ea, securitatea Europei şi a lumii”, a declarat el într-un mesaj publicat tot pe X.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis Suediei un mesaj de felicitare cu această ocazie.