După intervenţii chirurgicale cu neurotoxina botulinică, în Europa, au fost înregistrate 67 de cazuri de botulism

Un număr de 67 de cazuri de botulism, legate de injectarea intragastrică a neurotoxinei botulinice (BoNT), au fost raportate în Europa de la sfîrşitul lunii Februarie şi pînă la 10 Martie, dintre care 12 în Germania, cîte unul în Austria şi Elveţia şi 53 în Turcia, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), scrie news.ro

Informaţiile disponibile în prezent indică faptul că toţi pacienţii au avut intervenţii medicale menite să îi ajute să piardă în greutate, efectuate între 22 Februarie şi 1 Martie 2023. Dintre 63 de cazuri pentru care sunt disponibile informaţii, 60 de cazuri sunt legate de un spital privat din Istanbul, în timp ce trei cazuri sunt legate de un spital privat din Izmir.

Simptomele au variat de la uşoare la severe şi mai multe persoane au fost spitalizate. Dintre cei spitalizaţi, s-a raportat că un număr au fost internaţi în Unităţi de Terapie Intensivă şi au primit tratament cu antitoxină botulinică.

Persoanele care au călătorit la Istanbul şi Izmir pentru tratament cu BoNT intragastric între 22 Februarie şi 1 Martie 2023, sunt încurajate să solicite consiliere medicală de la furnizorul lor de asistenţă medicală, în special dacă prezintă simptome precum slăbiciune, dificultăţi de respiraţie şi/sau de înghiţire.

ECDC încurajează cu fermitate cetăţenii UE/SEE să evite tratamentele intragastrice cu BoNT pentru obezitate în Turcia, deoarece acest lucru este în prezent asociat cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism. În acest moment, nu este clar dacă acest eveniment reprezintă o problemă terapeutică sau procedurală în spitalele implicate sau dacă există o problemă cu produsul administrat.

Investigaţiile efectuate de autorităţile turce au arătat că în cadrul tratamentelor au fost administrate produse BoNT licenţiate, dar că aceste produse nu sunt aprobate pentru tratamentul obezităţii prin injecţie intragastrică. În consecinţă, serviciile competente ale ambelor spitale şi-au suspendat activităţile şi au fost iniţiate investigaţii împotriva părţilor implicate.

Botulismul este o boală neuroparalitică gravă cauzată de BoNTs, produsă în principal de bacteria Clostridium botulinum.

Boala apare în mod natural în patru forme diferite: botulismul transmis prin alimente, cauzat de consumul de alimente care conţin BoNT; botulism intestinal, atunci cînd sporii botulinic germinează în intestinul persoanelor adulte; în intestinul bebeluşilor sub un an (botulism la sugari); botulismul rănilor, atunci cînd o rană se infectează cu spori botulinici.

Există două forme de botulism care nu apar în mod natural: botulism prin inhalare şi botulism iatrogenic, dintre care acesta din urmă poate apărea ca un eveniment advers în urma administrării BoNTs din motive terapeutice sau cosmetice.

Rareori, persoanele care primesc injecţii cu BoNT în scopuri cosmetice (de exemplu pentru riduri faciale) sau tratamente terapeutice (de exemplu gestionarea spasticităţii musculare), pot dezvolta botulism dacă sunt injectate cu o doză excesivă de BoNT.

Simptomele botulismului iatrogenic includ slăbiciunea şi oboseala. Toxicităţile în urma tratamentului cosmetic pot include vederea înceţoşată, pleoapele căzute, dificultatea la înghiţire şi uscăciunea gurii, în timp ce toxicităţile din urma tratamentelor terapeutice includ dificultăţi de respiraţie, indicînd o administrare a unei supradoze.

Simptomele botulismului pot fi foarte severe, necesitînd tratament intensiv, precum şi administrarea de antitoxină botulinică. Chiar şi atunci cînd astfel de tratamente sunt disponibile, recuperarea completă durează, de obicei, săptămîni pînă la luni.

Sunt disponibile informaţii limitate care cuantifică mortalitatea în cazurile de botulism cauzate de intervenţiile medicale. În cazul botulismului transmis prin alimente, 5-10% din cazuri sunt fatale.