După 15 ani, SUA intenționează să disloce din nou arme nucleare în Regatul Unit

Statele Unite plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Regatul Unit, pentru prima dată în ultimii 15 ani, din cauza ameninţării din partea Rusiei, a relatat, Sîmbătă, ziarul Daily Telegraph, preluat de EFE.

Documentele Pentagonului la care ziarul a avut acces arată că intenţia SUA este de a depozita la baza aeriană RAF Lakenheath, din Suffolk (Est), bombe atomice cu o putere de trei ori mai mare decît cele folosite la Hiroshima în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

SUA şi-au eliminat capacităţile nucleare pe pămînt britanic în 2008, considerînd că pericolul Războiului Rece a trecut, dar această decizie vine într-un moment în care NATO şi-a dublat avertismentele privind o confruntare ipotetică cu Rusia în viitor.

Documentaţia Departamentului Apărării la care a avut acces Daily Telegraph dezvăluie planuri pentru o "misiune nucleară" care va avea loc iminent în Lakenheath, unde au mai fost instalate arme nucleare în timpul Războiului Rece.

Bugetul de anul trecut includea un "depozit de securitate" pentru acea bază, un termen cu care Pentagonul se referă de obicei la necesitatea unui loc sigur pentru bombele atomice în timp ce acestea nu sunt utilizate, potrivit sursei citate.

Potrivit documentelor, Pentagonul a comandat noi echipamente pentru bază, inclusiv scuturi balistice pentru a o proteja de atacurile asupra "activelor de mare valoare".

Ziarul britanic adaugă că lucrările pentru construirea unei noi reşedinţe pentru trupele americane, care conduc baza conform regulilor şi reglementărilor britanice, vor începe în Iunie.