Duma de Stat a condamnat politica Moldovei si Ucrainei fata de Transnistria

Deputații Dumei de Stat au adoptat în unanimitate o declarație, prin care condamnă planurile și acțiunile autorităților din Moldova și Ucraina privind regiunea transnistreană. Aleşii poporului au solicitat Chișinăului și Kievului să respecte acordurile încheiate anterior. De asemenea, au vorbit despre necesitatea deblocării procesului de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean cît mai curînd posibil, anunță Publika.md. Deputaţii ruşi consideră drept inacceptabile declarațiile și acțiunile autorităților moldovenești și ucrainene „menite să submineze formatul actual al operațiunii de menținere a păcii”. Duma de Stat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu perspectiva opririi comunicațiilor de transport și de aprovizionare a populației din Transnistria, spre care, în ciuda obligațiilor internaționale asumate, Moldova și Ucraina se îndreaptă în comun. 

Rusia, în calitate de garant al soluționării conflictului transnistrean, "nu va permite ca cetățenii și compatrioții săi să fie îngenuncheați", se arată în declaraţia Dumei de Stat.

Deputații solicită Guvernului rus să ofere asistență Transnistriei în lupta împotriva pandemiei prin transferul vaccinurilor, sistemelor de testare, echipamentelor necesare, precum și prin trimiterea medicilor.

Un alt apel către Cabinetul de Miniștri este să stabilească un regim special de acces pe piața rusă pentru produsele fabricate în Transnistria şi să le ofere pensionarilor ruşi acces la sistemul de plăţi rusesc.