DUDA VREA IMPLICAREA UE ȘI A WASHINGTONULUI ÎN NEGOCIERILE ASUPRA CONFLICTULUI UCRAINEAN

Noul președinte polonez, conservatorul Andrzej Duda, care se va deplasa vineri la Berlin, intenționează să promoveze ideea implicării Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii în negocierile asupra conflictului ucrainean, potrivit unei declarații făcute de el în noaptea de duminică spre luni.

Negocierile asupra conflictului din Ucraina se desfășoară în prezent în așa-numitul «format Normandia», care reunește Germania, Franța, Rusia și Ucraina.

Andrzej Duda - care a făcut aceste declarații la bordul avionului ce îl aducea la Varșovia din vizita sa în Estonia - a estimat că participarea «marilor țări europene» este evidentă, dar că și Statele Unite «ar putea participa, de asemenea, ca o mare putere mondială de care Rusia să țină cont, la fel ca și vecinii Ucrainei, direct interesați în ceea ce se petrece acolo».

Președintele polonez a declarat că «s-ar simți mai bine» dacă negocierile ar urma «formatul Geneva», când «un reprezentant al unei instituții europene ar participa la aceste convorbiri și nu doar Germania și Franța». Aceasta ar putea șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a indicat el.

Precizându-și poziția, Duda a afirmat că omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, i-a spus că «așteaptă sprijinul Poloniei», într-o convorbire telefonică.

Președintele Poloniei a expus în premieră posibilitatea schimbării formatului de negocieri la 15 august. Ideea sa a fost însă respinsă de separatiștii proruși din estul Ucrainei.

În total, conflictul din Ucraina s-a soldat cu peste 6.800 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014 și până acum.

Armistițiul instituit la mijlocul lunii februarie, ca parte a așa-numitelor acorduri de la Minsk-2, negociate de cele patru țări, era respectat în general, în pofida incidentelor sângeroase cvasicotidiene, înainte de fragilizarea sa în urma confruntărilor din ce în ce mai intense din ultimele săptămâni.

Situația din estul Ucrainei va face obiectul unui summit luni la Berlin, la care vor participa cancelarul german Angela Merkel, președinții Franței, Francois Hollande, și Ucrainei, Petro Poroșenko, în absența omologului lor rus, Vladimir Putin.

Sursa: Agerpres