DOVEZILE CARE ARATA CA PLANETA ARE O DATA DE EXPIRARE

Un studiu al Pew Research Center arată că 50% din oamenii obişnuiţi cred în încălzirea globală. În acelaşi timp, 87% din cercetători consideră că acest fenomen este real. Care sînt dovezile, totuşi, că avem de-a face cu acest lucru?
În primul rînd, puţini oameni acceptă faptul că umanitatea a accelerat încălzirea globală. Multă lume dă vina pe un ciclu normal al Planetei, care a încălzit Terra şi a crescut nivelul mărilor şi oceanelor. Cu toate acestea, majoritatea studiilor relevă că activitatea industrială, creşterea populaţiei şi proliferarea maşinilor au dus la o creştere treptată a temperaturilor. De asemenea, acest fenomen ar putea fi ireversibil. Potrivit „National Geographic“, ardem cantităţi record de cărbuni, combustibili şi gaze naturale. Producem o cantitate record de gaze de seră care se duc în atmosferă şi topesc gheaţa. Iată cîteva dovezi ale încălzirii globale.

Planeta se încălzeşte

Cercetătorii de la Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosfere din Statele Unite au raportat că 2014 a fost cel mai cald an din ultimii 135. La nivel global, temperaturile au fost cu 0,69 grade Celsius mai mari decît media. Cu excepţia anului 1998, cei mai calzi 10 ani din istorie au avut loc din 2000 încoace. Un efect al acestui lucru este topirea gheţarilor din zona Arctică. Sateliţii au observat această micşorare din 1979. În fiecare deceniu, pierdem 12% din gheaţa arctică. În 2012, jumătate din gheaţa arctică prezentă şi studiată în 1979 dispăruse.

 

Nivelul mărilor şi oceanelor

Mările au un nivel din ce în ce mai crescut, din cauza topirii gheţii din Groenlanda, Antarctica şi Alaska. Unele oraşe, cum ar fi Miami, ar putea ajunge sub ape pînă în 2050. Nivelul dioxidului de carbon din aer e cu o treime mai mare decît la începutul Revoluţiei Industriale din 1750 şi cel mai mare din ultimii 800.000 de ani. Cu cît e mai mult dioxid de carbon în aer, oceanele devin acide şi organismele din ele mor. Practic, pînă la finalul secolului, oceanele ar putea fi un dezastru, iar ecosistemele s-ar putea transforma definitiv.

 

Vlad ANDRIESCU