DOVADĂ A DEPĂŞIRII CRIZEI MONDIALE

Prima economie din lume îşi revine mai repede decît se aştepta

Economia Statelor Unite a crescut peste aşteptări în trimestrul IV al anului trecut, în ciuda paraliziei bugetare din octombrie, afişînd o creştere anuală de 3,2 procente, potrivit primei estimări a departamentului Comerţului SUA, publicată şi citată de AFP. Previziunea medie a analiştilor indica o creştere a PIB-ului de 3 procente în acest interval. Aceste cifre arată o încetinire în raport cu creşterea din trimestrul precedent (4,1%), chiar dacă cheltuielile pentru consum, investiţiile întreprinderilor şi exporturile s-au accelerat.

Valoarea produselor şi a serviciilor vîndute sau stocate în Statele Unite a atins 17,102 miliarde de dolari SUA în ultimele trei luni din 2013. Acest trimestru a fost însă marcat de închiderea parţială a serviciilor federale ("shutdown") în primele 15 zile din octombrie, pe fondul disputelor dintre Congres şi Casa Albă legate de buget. "Impactul total al acestui shutdown nu poate fi cuantificat deoarece anumite date nu pot fi evaluate separat", notează departamentul, adaugînd, însă că "efectul reducerilor orelor de muncă (...) a diminuat creşterea PIB cu circa 0,3 puncte procentuale".

Astfel, cheltuielile guvernului federal au acuzat o scădere 12,6 procente în acest trimestru. Vestea buna vine de la cheltuielile pentru consum, care constituie aproape doua treimi din PIB, şi care afişează o creştere de 3,3 procente, cea mai puternică în ultimii trei ani. Investiţiile întreprinderilor au crescut cu 3,8 procente, uşor mai puţin decît în trimestrul III (+4,8%), dar exporturile au crescut cu 11,4 procente faţă de 3,9 procente în trimestrul precedent.

Vlad LOGHIN