DOUA SECRETE CUM NE PROTEJAM DE CANICULA SI AER CONDITIONAT

Temperaturile crescute de afară ne dau bătăi de cap şi am face orice ca să ne mai răcorim puţin. Un duş rece, o îngheţată şi aerul condiţionat la o temperatură cît mai scăzută par să rezolve pentru moment problema.

Însă specialiştii nu sînt de acord şi ne avertizează că toate aceste măsuri nu fac decît să ne agraveze starea de disconfort termic, cauzînd chiar grave probleme ale muşchilor şi articulaţiilor, scrie csid.ro.

Specialiștii ne sfătuiesc să ţinem cont de cîteva reguli, care să ne ferească de orice pericol:

1. Reglaţi temperatura aerului condiţionat, astfel încît să nu existe o diferenţă mai mare de 10 grade între cea de afară şi cea din casă sau maşină. Problemele tind să apară atunci cînd diferenţa de temperatură este resimţită de organism ca fiind una foarte mare;

2. Evitaţi contactul direct cu aerul condiţionat şi direcţionaţi-l către mijlocul camerei. Dacă totuşi vă aflaţi într-un mediu în care nu îl puteţi evita, încercaţi să vă protejaţi şi purtaţi o eşarfă în jurul gîtului;

3. Dacă nu aţi respectat aceste reguli şi aţi rămas „înţepenit”, faceţi o evaluare la fizioterapeut pentru a localiza problema şi a o rezolva printr-un program de recuperare medicală ce poate combina diverse tehnici şi proceduri: terapie manuală, laserterapie, electroterapie, masaj, taping etc.

Totodată, specialiștii recomandă pe timp de vară, să alegem duşurile fierbinţi, care să obişnuiască organismul cu o temperatură mai crescută, astfel încît, în momentul ieşirii de la duş, temperatura de afară să fie resimţită ca fiind mai răcoroasă.

Şi nu în ultimul rînd, să evităm consumul de lichide cu o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius. 

Sursa: agora.md