Doua landuri din Austria cer un lockdown national, in timp ce guvernarea moldoveneasca ”e mai desteapta”

Cele mai afectate landuri austriece de epidemia de COVID-19, Salzburg şi Austria Superioară, vor să impună un lockdown pentru întreaga populaţie, nu doar pentru cei nevaccinaţi, au anunţat Joi guvernatorii celor două provincii, făcînd presiuni asupra Guvernului federal să ia această decizie la nivelul întregii ţări, în contextul unui nou record de infectări cu coronavirus, informează dpa şi Reuters.

Un lockdown pentru persoanele nevaccinate este deja în vigoare de Luni în toată ţara, iar posibile măsuri suplimentare la nivel naţional ar putea fi decise Vineri într-o discuţie între Guvernul federal şi autorităţile landurilor.

Joi, numărul de cazuri noi de infectare a ajuns la 15.145, un nou record, iar rata de incidenţă pe şapte zile a fost de 989 la 100.000 de locuitori. Vîrful celui mai mare val anterior de infectări a fost de 9.586 de cazuri acum un an, cînd ţara a intrat în lockdown total.

Austria are o rată de vaccinare de circa 66%, una din cele mai scăzute din Europa Occidentală.

Cele mai afectate sunt Austria Superioară (cu cea mai mare rată de infectare şi cel mai mic procent de vaccinaţi), un bastion al Partidului Libertăţii, de extremă dreapta şi critic faţă de vaccinuri, şi landul vecin Salzburg.

Guvernatorul conservator al Austriei Superioare, Thomas Stelzer, a spus Joi, citat de cotidianul Kurier, că, dacă Austria nu va intra într-un lockdown naţional, landul său o va face.

”Dacă mîine nu va ordonat un lockdown naţional, va exista cu siguranţă un lockdown de cîteva săptămîni în Austria Superioară şi în Salzburg. Ne vom coordona cu landul vecin (Salzburg) şi cu Guvernul federal”, a declarat Stelzer în Parlamentul regional.

La rîndul său, guvernatorul conservator din Salzburg, Wilfried Haslauer, a confirmat pentru agenţia APA că landul său se pregăteşte de lockdown.

Guvernatorii celor şapte landuri austriece vor avea Vineri o reuniune, la care au fost invitaţi cancelarul conservator Alexander Schallenberg şi ministrul Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein.