DOUĂ TEXTE CLASICE, DINTRE CARE UNUL PARCĂ A FOST SCRIS LA CHIŞINĂU ÎN ANUL 2014

Întrebare: - Cine a inventat căsătoria?

Radio Erevan răspunde: - Evreii. Ca să facă sex pe degeaba.

Femeia naivă

Era tîrziu şi era toamnă… Friedrich Engels, mic industriaş şi mare celibatar, s-a întors acasă după o masă copioasă şi o partidă istovitoare de cărţi la club. Nu se simţea în apele lui. Mîncarea îi căzuse greu la stomac, iar la cărţi pierduse.

S-a dezbrăcat, şi-a făcut toaleta de seară, toaletă meticuloasă de holtei tomnatic, şi cînd să se suie în pat, a sunat telefonul. Era o bună prietenă, Jenny Marx.

-- Scuză-mă că te deranjez la ora asta, dragul meu, dar e ceva foarte-foarte important.

-- Şi chiar atît de urgent, draga mea Jenny?

-- Da, da… Ştii, Karl s-a apucat să scrie ca în transă un Manifest comunist. O fi interesant, dar vreau să te rog să-l semnaţi împreună. Ştiu cît de mult ţii la el şi sper că n-ai să refuzi.

-- Scumpă Jenny, ştii că nu v-am refuzat niciodată nimic. Dar nu înţeleg de ce insişti să semnez şi eu acel manifest.

-- Dragul meu Friedrich, mă gîndesc că dacă îl semnaţi amîndoi poate că nu se va spune că numai evreii au adus pe lume comunismul…!

I. SCHECHTER*

 

 

Întrebare (moderator Jurnal TV): - Ce va fi copilul pe care îl aşteptaţi, fetiţă sau băieţel?

Răspunde Valeriu Munteanu, deputat liberal ghimpist:

 - Nu ştiu, soţia a decis să ţină în secret pînă va apărea pe lume.

Am rugat-o să nască pe 1 Decembrie, de Ziua României**!

Patriotism

STERE 2 copy.jpg

Am un prieten care este un mare patriot, de la care am înţeles însă că niciodată eu nu voi atinge culmile sublime ale simţirii sale naţionale. Mărturisesc în toată sinceritatea această neisprăvire a temperamentului meu. Ieri prietenul m-a găsit citind un volum din romanul lui Stere. Palid la faţă m-a întrebat:

-- Cum, tu citeşti pe Stere?

-- Da, am mărturisit eu, neînţelegînd.

-- Pe Stere, trădătorul?

-- Nu, pe Stere, marele scriitor.

-- Nu există…, a ţipat la mine prietenul meu.

-- Bine, dar ce vrei tu să citesc? Pe Rebreanu? (şi voiam tocmai să spun că l-am citit).

-- Nu există Rebreanu. Rebreanu e un vîndut!

-- Bine, dar atunci cine mai rămîne? Sadoveanu…

-- Sadoveanu*** e un francmason. Nu există.

-- Dacă o iei aşa, te pomeneşti că nici Arghezi nu există pentru tine.

Prietenul se face vînăt.

-- Arghezi nu există! Porcării, pornografii, care pervertesc sufletul naţiei.

-- Care e atunci, după tine, scriitorul cel mai de seamă?

Prietenul ocoli întrebarea:

-- Scriitorul cel mai de seamă este acela care pune urechea pe sufletul acestei naţii, care îi înţelege aspiraţiile şi durerile.

-- Dar cine, după tine, dintre scriitori înţelege sufletul naţiei?

-- Acei care sînt sub drapelul naţionalismului****!

-- Şi care este sub drapelul naţionalismului?

-- Cine nu simte româneşte nu vede!

-- Omule, eu deschid revista asta literară…

-- Nu vreau să ştiu de presa aşa-zisă democrată!

-- … revista asta literară, omule, nu politică, şi văd scriitori ca d-na Papadat-Bengescu…

-- Nu există. Vorbeşte ea de sufletul naţiei?

-- Nu, spun eu invers… în sfîrşit, Lovinescu…

-- Aha, modernistul. Nouă ne trebuie literatură naţionalistă, înţelegi, care să auză graiul neamului.

-- … Păstorel Teodoreanu…

-- Cine-i ăsta? Nu vreau să aud de vînduţi.

-- Omule, nu sînt vînduţi, sînt scriitori.

-- Scriitor este cine împleteşte dorul naţiei în cununile de foc ale graiului românesc.

-- De pildă…

-- De pildă, de pildă, parcă nu citeşti “Universul”, marele nostru monitor de patriotism… Mircea Rădulescu.

-- ?!

George CĂLINESCU*****

  ----------------------------------------

* Scriitor şi publicist israelian. Scrie în limba română.

** Comentează prietenul meu de amară pîine gazetărească Mihai Conţiu: Doamne, dacă ne-am încălzi cu prostia, Gazpromul ar da faliment! Am fi cea mai bogată ţară din lume. Dar cît le este dat unor popoare şi comunităţi să pătimească de pe urma prostiei unor tîmpiţi ajunşi reprezentativi pe valul politic? Cea mai mare cantitate de prostie (incultură) pe metru pătrat am observat-o nu eu, ci întreaga Europă, la Ghimpu-PL. În timpul campaniei electorale, toţi mamelucii politici candidaţi au îmburtoşat posturile de televiziune cu mîncările lor de vorbe împuţite, promisiuni electorale imbecile pentru alţi imbecili care le pot da crezare. Dincolo de promisiuni, momîile acestea politice au vomitat şi cîteva cretinisme familial-patriotarde. Unul dintre ei este deputatul liberal Valeriu Munteanu, un tip imbecil extrem de abil. Uneori, cînd văd astfel de specimene, involuntar, mă gîndesc şi la calitatea morală şi intelectuală a muierilor care-i acceptă în aşternut. Aşadar, tîmpenia acestul răspuns, pe care el îl crede util unor români “specifici”, ne determină să credem că individul acesta ignobil îi ordonă muierii lui să fete, nu să nască! Băi, omule, nu lua mandatul, întoarce-te la păscut vacile. Pardon, găinile!

*** Mihail Sadoveanu, care într-adevăr a fost mason -- ca şi Tudor Vladimirescu, ca şi Nicolae Bălcescu, ca şi Alexandru Ioan Cuza, ca şi I. C. Brătianu, ca şi Vasile Alecsandri, ca şi Titu Maiorescu etc., etc, -- spunea prin 1936 parcă oftînd: “Lumea asta e bolnavă, iar boala ei nu e lipsa libertăţii, ci neputinţa şi neştiinţa de a fi liberă”. De bună seamă, în totalitarism e mai simplu de trăit – pentru tine hotărăşte totul stăpînul. În condiţii de libertate e mai complicat: trebuie să produci zilnic responsabilitate, să lucrez eficient, să iei decizii pe cont propriu. Mai pe scurt, trebuie să nu-ţi pară viaţa păpuşă şi datoria de cetăţean mănuşă! “Sîntem un popor arhiplin de deştepţi, stăm prost numai cu capitolul răbdare, seriozitate, martiriu…” (Ion D. Sîrbu).

**** Naţionalismul e ultimul refugiu al puşlamaleor (Winston Churchill); Naţionalismul e singurul sistem cu care-ţi vinzi, fără riscuri, ţara (Victor Eftimiu).

***** Nu vă aminteşte de nimic acest dialog, care a avut loc pe la 1935? De atunci au trecut vreo 80 de ani, dar cît de puţin s-au schimbat patrioţii noştri, aceşti zgomotoşi трудолюбивые бездари… Adevăratul patriot este acela care îşi face profesionist datoria, cu maximum de randament, la locul său de muncă. Faptele contează într-o societate normală, nu pîntecăria patriotard-verbală******.

****** Omul din ţările mici îşi petrece vremea pledîndu-şi patriotismul. Englezul spune simplu: Am paşaport britanic! (Victor Eftimiu).