DORIN RECEAN ȘI MARTA KOS AU SEMNAT LA CHIȘINĂU ACORDUL PRIVIND PLANUL DE CREȘTERE

„Un document istoric, de investiții în viitorul R. Moldova”

Prim-ministrul Dorin Recean și comisara UE pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, au semnat vineri, 9 mai, la Chișinău Acordul de facilitate dintre Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană (UE) în cadrul mecanismului de reformă și creștere pentru Republica Moldova, comunică Moldpres.

 

Acord de importanță istorică

Acordul a fost semnat în prezența președintei Maia Sandu și a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Semnarea acestui document este de o importanță istorică și confirmă sprijinul și solidaritatea europeană pentru Republica Moldova, au subliniat Dorin Recean și Marta Kos în cadrul conferinței comune susținute după semnarea documentului.

Dorin Recean: „Chișinău și Uniunea Europeană au semnat un document fundamental pentru creșterea nivelului de trai în Republica Moldova - Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei. Prin Planul de Creștere, UE ne oferă un ajutor financiar fără precedent pentru dezvoltare, iar noi, instituțiile republicii Moldova ne angajăm să ridicăm standardele de viață, să modernizăm instituțiile și să facem investiții pentru a asigura creștere economică.
Am semnat un acord istoric de investiții în viitorul Republicii Moldova, care demonstrează că noi nu sîntem la etapa de a spera de a adera la UE, ci sîntem la mijlocul procesului de aderare și avem încrederea partenerilor europeni că vom reuși”.

Marta Kos: „Acest acord pentru Planul de Creștere a Moldovei care cu adevărat este o expresie a încrederii a UE în republica Moldova și parcursul ei european. Aceast este și investițai noastră într-un viitor membru al UE. Acesta este proiectul la care muncim cu toții. Cu adevărat, acest Plan de Creștere cu 1,9 miliarde de lei oferă posibilități pentru reforme și creștere. de ce facem acest lucru? Pentru că vrem să obținem o creștere substanțială pentru a face investiții străine dar și pentru a obține un standard înalt de viață pentru cetățenii dumneavoastră. Nu este doar o hîrtie, un document, este o investiție în cetățenii dumneavoastră și în toate domeniile.

 

Două componente esențiale ale Acordului: reforme și investiții

Premierul a specificat că Acordul de punere în aplicare a Planului de Creștere Economică pentru Moldova prevede două componente esențiale și anume reforme în toate domeniile și investiții.

Cu referire la prima componentă, Recean a subliniat că autoritățile de la Chișinău și-au asumat o „agendă ambițioasă” de modernizare a instituțiilor. Printre obiectivele acestor reforme Recean a enumerat dezvoltarea afacerilor și stimularea industriei strategice, stimularea agriculturii, modernizarea infrastructurii de transport și digitalizare, modernizarea administrației fiscale și creșterea transparenței utilizînd fondurile publice, îmbunătățirea educației, a sistemului de sănătate și serviciilor sociale, tranziția verde ( trecerea la energia regenerabilă și protecția mediului), securitatea și eficiența energetică, lupta anticorupție.

Cea de-a doua componentă înseamnă resurse pentru investiții care vor dezvolta economia națională și vor îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.

Dorin Recean: „Vorbim de proiecte concrete, proiecte de țară pentru care ne-ar trebui zeci de ani de implementare dacă nu vom beneficia de ajutorul UE. O să dau cîteva exemple: reabilitarea drumurilor regionale, locale și raionale, construcția Spitalului regional Bălți pentru cei 900.000 de locuitori din nordul țării, extinderea și reabilitarea pădurilor - proiectul face parte din inițiativele propuse de președinta Maia Sandu. Vorbim de proiecte ample de sprijin pentru fermieri, pentru dezvoltarea și reabilitarea sistemelor colective de irigare de-a lungul rîurilor Prut și Nistru. Un alt exemplu este sprijinul pentru antreprenori și tinerii angajați. Asta înseamnă că mai adăugăm încă trei mii de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă acasă”.

Marta Kos: „Ambiția noastră este și sînt sigură că vom reuși acest lucru să dublăm dimensiunea economică a țării dumneavoastră, să creăm 100.000 de locuri de muncă în următorii zece ani și în termeni practici, ați menționat deja chestii concrete pe care le vom obține împreună sau le veți obține dumneavoastră, guvernul dumneavoastră, construind drumuri investind în școli, modernizînd spitalele. ceea ce cred eu că. De asemenea, este foarte important este investiția în restaurarea și protejarea patrimoniului național al republicii Moldova. Vom reuși să sporim numărul de localuri pentru îngrijirea copiilor. Abia aștept să vedem ce vom reuși să obținem prin acest plan de creștere”.

 

Dorin Recean: Resursele financiare acordate de UE trebuie investite eficient, corect și transparent

Premierul a subliniat că resursele financiare acordate de UE trebuie investite eficient, corect și cu transparență maximă.

Dorin Recean: „Oamenii trebuie să vadă și să simtă creșterea nivelului de trai și să capete încredere în capacitatea Republicii Moldova de a oferi o viață în bunăstare și democrație. Înțelegem că acești bani nu vin de ochi frumoși, dar cu condiții pentru ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare, statul de drept, lupta împotriva corupției și creșterea rezilienței instituționale”.

 

Marta Kos: „Dorim ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană”

Din numele Guvernului și al cetățenilor Republicii Moldova, prim-ministrul Dorin Recean a dus mulțumiri comisarei europene pentru ajutorul oferit dar și pentru faptul că UE privește Moldova cu încredere și respect.

Dorin Recean: „Acordul semnat astăzi nu este doar un document tehnic, ci o expresie clară a prieteniei și solidarității europene față de republica Moldova. Prin solidaritate externă și prin unitate internă pentru care avem datoria ca societate să o întărim, vom reuși să fim gata să devenim stat membru al UE nu în zece ani, nu în douăzeci de ani, ci în patru ani. Moldova poate”.

Oficialul european a reiterat că UE își dorește aderarea Republicii Moldova, motiv pentru care este dispusă să ofere tot sprijinul pentru a crește nivelul de viață al cetățenilor. Kos a îndemnat autoritățile de la Chișinău să mențină același ritm de creștere și modernizare.

Marta Kos: „Dorim ca Moldova să adere la Uniunea Europeană. Niciun dubiu în privința aceasta. Însă pînă atunci, adică acum, vrem să vă ajutăm să creșteți standardele de viață și să ajungeți la standardele europene și acest lucru este important nu doar pentru Chișinău ci pentru întreaga țară și este și un lucru crucial pentru orice aderare reușită. (...) Cred cu adevărat că e o parte de succes remarcabilă faptul că am semnat acest acord și haideți să menținem această dinamică, acest ritm pe viitor.

Planul pentru Creștere economică a Republicii Moldova a fost anunțat în octombrie 2024 de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Documentul a primit sprijinul politic al Parlamentului European.

În ședința din 7 mai, Guvernul a aprobat Agenda de reforme care stă la baza „Planului de creștere al Republicii Moldova” și care va oferi acces la sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Potrivit autorităților de la Chișinău, agenda de reforme și investițiile vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari și la o calitate mai înaltă a vieții.

Autoritățile estimează că implementarea acestui plan va genera o creștere economică de minimum 5% anual. Totodată, Planul de Creștere Economică va contribui la pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană și pentru asimilarea fondurilor de preaderare, care vor fi bugetate în noul ciclu financiar european 2028-2034.

Sursa: Moldpres

01.05.25 - 01:48
02.05.25 - 00:06
01.05.25 - 12:06
02.05.25 - 00:10
01.05.25 - 12:08
01.05.25 - 12:03
01.05.25 - 12:10
01.05.25 - 01:50
03.05.25 - 01:57
02.05.25 - 20:44
02.05.25 - 20:44
02.05.25 - 20:46
03.05.25 - 01:47
02.05.25 - 00:14
03.05.25 - 01:56