DOMNICA MANOLE A RAMAS FARA MANDAT DE JUDECATOR AL CC

Numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător a Curții Constituționale a fost ilegală, declară socialiștii. Aceștia au cerut anularea hotărîrii prin care Manole a fost numită judecător la Înalta Curte.

Parlamentul a anulat hotărîrea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională. În prezentarea proiectului de hotărîre, socialistul Vasile Bolea a precizat că este vorba de un proiect care anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărîrea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale”. 

„La emiterea actului administrativ individual de numire în funcție a doamnei Domnica Manole au fost încălcate mai multe norme de drept care au ca obiect de reglrementare condițiile de numire în funcție de judecător a Curții Constituționale, înclusiv normele privind organizarea și desfășurarea concursului”, a declarat Vasile Bolea, autorul proiectului. 

Socialistul spune că Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Înaltei Curți cu încălcarea criteriului juridic de înaltă competență profesională. 

„Domnica Manole a menționat că meritele acesteiea pentru a deveni judecător al Curții Constituționale constă în faptul că în ultimii trei ani ar fi fost pe baricade. Totodată, Domnica manole a picat concursul la Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii și Parlament, fapt ce denotă o lipsă totală a profesionalismului”, a mai spus socialistul Vasile Bolea. 

Acesta a menționat că hotărîrea de anulare a mandatului de judecător al Domnicăi Manole nu este cu iz politic ci este un document pur juridic. Hotărîrea privind anularea prin retragere parțială a Hotărîrii Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale a fost adoptată cu votul a 53 de deputați. Hotărîrea intră în vigoare și este executorie la data adoptării și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată Parlamentului Republicii Moldova.

Sursa: sputnik.md