DOI SOFERI STRAINI SINT CERCETATI PENAL PENTRU CONTRABANDA CU OBIECTE DE CULT

Doi șoferi străini au fost reținuți și sînt cercetați penal pentru contrabandă cu obiecte de cult și mărfuri de larg consum în proporții deosebit de mari. Conform primelor estimări, marfa depășește o sumă de 1,3 milioane lei.

Cetățenii de origine greacă și ucraineană au fost reținuți la data de 1 octombrie, cînd încercau să treacă postul vamal Cahul. Reținerea a avut loc în urma verificării unor informații operative privind activitatea de contrabandă, organizată de către un grup de cetățeni străini.

În urma controlului efectuat au fost depistate 1 881 de icoane, unele avînd în compoziție metale prețioase, circa 500 kg de bomboane, 450 kg de ulei de măsline, precum și alte loturi de mărfuri fără acte de însoțire.

Potrivit informațiilor deținute de către inspectorii Echipelor Mobile, gruparea respectivă le solicita pasagerilor includerea bunurilor în declarațiile vamale depuse, astfel încît valoarea loturilor repartizate să se încadreze în limita cuantumului neimpozabil de 300 de euro.

Șoferii autocarului au fost reținuți inițial pentru 72 de ore. În urma expirării acestui termen, pe numele acestora a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

De asemenea, pe marginea acestui caz a fost inițiată o anchetă de serviciu. Urmează să fie stabilit dacă colaboratorii vamali au o eventuală implicare în infracțiunea respectivă.

Elena BARANOV (agora.md)