DOI RADIODIFUZORI VOR FI SANCŢIONAŢI PENTRU PROMOVAREA REFERENDUMURILOR DIN GĂGĂUZIA

Posturile Bas FM şi Bas TV din raionul Basarabească vor fi sancţionate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru că au difuzat un spot, la comanda Primăriei Basarabeasca, prin care populaţia era chemată să susţină desfăşurarea referendumurilor din Găgăuzia, declarate ilegale de către autorităţile centrale. CCA a examinat vineri, 28 februarie, sesizarea Inspectoratului de poliţie Basarabească referitor la difuzarea spotului.

CCA a constatat că, prin difuzarea spotului, Bas TV şi Bas FM au comis derogări de la Legea privind publicitatea, care stipulează că nu pot fi difuzate spoturile ce contravin legislaţiei şi intereselor statului. Directorul Bas TV, Vladimir Topal, a motivat că postul are un contract cu primăria localităţii, prin care se obligă să difuzeze anunţurile acesteia şi nu poartă răspundere pentru conţinutul lor.

Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a spus că radiodifuzorul răspunde direct de ceea ce pune pe post. Membrii consiliului au recomandat posturilor să revadă contractele cu autorităţile locale, să stipuleze în acestea că vor refuza difuzarea spoturilor care contravin legii.

CCA a decis să sesizeze şi Consiliul Concurenţei. După ce se va pronunţa, va fi luată o decizie ce fel de sancţiune să fie aplicată în cazul celor 2 posturi din Basarabeasca. (IPN)