Doi hipopotami de la Gradina Zoologica din orasul belgian Antwerpen au fost testati pozitiv cu COVID-19

Doi hipopotami de la Grădina Zoologică din oraşul belgian Antwerpen, care prezentau secreţii nazale în exces, au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, au anunţat Vineri reprezentanţii stabilimentului, care vorbesc despre o premieră mondială pentru această specie de animale, informează AFP.

Hipopotamii au în permanenţă nasul umed, dar, „de această dată, ei expulzau secreţii nazale în exces, pe care le-am trimis să fie testate din motive de precauţie”, a declarat medicul veterinar Francis Vercammen, citat într-un comunicat.

„Am luat decizia de a testa acele eşantioane pentru COVID-19, iar testele au oferit acest rezultat surprinzător. Din cîte ştiu, este vorba despre prima infectare confirmată la această specie. La nivel mondial, virusul a fost semnalat la maimuţe antropoide şi la feline”, a adăugat el.

Cele două femele de hipopotam, Hermien, în vîrstă de 41 de ani, şi fiica ei Imani, în vîrstă de 14 ani, nu prezintă nici un alt simptom şi nu par să fie suferinde.

Ca măsură de precauţie, Grădina Zoologică din Anvers a decis să închidă pentru vizitatori ţarcul în care trăiesc hipopotamii. Îngrijitorii au fost la rîndul lor testaţi şi au avut rezultate negative. Ei trebuie de acum înainte să poarte un echipament de protecţie suplimentară şi să se supună în fiecare zi unor teste rapide de detectare a maladiei COVID-19.

Originea contaminării celor doi hipopotami nu este cunoscută. „Nici unul dintre îngrijitori nu a contractat boala recent, nici unul nu a prezentat nici un simptom”, au precizat reprezentanţii grădinii zoologice belgiene.

Belgia, puternic afectată în această perioadă de un nou val de infectări cu noul coronavirus, a înăsprit Vineri restricţiile sanitare, anunţînd inclusiv închiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare pentru vacanţa de Crăciun încă din data de 18 Decembrie, cu o săptămînă mai devreme decît în alţi ani.

Belgia, o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, a înregistrat în medie 17.800 de infectări şi 44 de decese pe zi în ultima săptămînă din cauza COVID-19.