Doi frati din SUA care au stat 31 de ani la inchisoare pentru o crima pe care nu au comis-o vor fi despagubiti cu 75 de milioane de dolari

Un juriu din Carolina de Nord a acordat despăgubiri de 75 de milioane de dolari pentru doi frați vitregi, cu dizabilități intelectuale, care au petrecut decenii în spatele gratiilor, după ce au fost condamnați pe nedrept în cazul violului și uciderii unei fetițe de 11 ani, în 1983. Juriul format din opt persoane a decis că Henry McCollum și Leon Brown, ambii de culoare, ar trebui să primească cîte 31 milioane de dolari despăgubiri, cîte 1 milion de dolari pentru fiecare an petrecut în închisoare, relatează The Guardian. De asemenea, juriul le-a acordat daune punitive de 13 milioane de dolari.

„Juriul a stabilit că Henry și Leon sunt nevinovați, a constatat că au fost nedreptățiți”, a declarat avocatul Raleigh Elliot Abrams, care face parte din echipa juridică ce i-a reprezentat pe cei doi frați.

McCollum și Brown au intentat un proces împotriva membrilor forțelor de ordine în 2015, susținînd că drepturile lor civile au fost încălcate în timpul interogatoriilor care au condus la condamnări.

Cei doi frați au fost eliberați din închisoare în 2014, după ce probele ADN au indicat un alt autor în cazul de crimă. Erau adolescenți cînd au fost acuzați de crimă, fapta petrecîndu-se în Red Springs, Robeson.

Avocații lor au spus că erau adolescenți speriați și cu un coeficient intelectual scăzut atunci cînd au fost interogați de Poliție și constrînși să mărturisească o faptă pe care nu au comis-o. McCollum avea atunci 19 ani, iar Brown avea 15. Amîndoi au fost condamnați la pedeapsa capitală.

McCollum și-a petrecut cea mai mare parte a celor 31 de ani de detenție în secțiunea destinată condamnaților la moarte, devenind cel mai longeviv condamnat la moarte din Carolina de Nord. În cazul lui Brown, pedeapsa cu moartea a fost înlocuită cu închisoarea pe viață.