Discutiile de pace dintre Rusia si Ucraina stagneaza

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina în privinţa rezolvării conflictului au fost suspendate din cauza ”mentalităţii stereotipe” a Moscovei, care nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei”, a declarat Mihailo Podoliak, un consilier al Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.  

Mihailo Podoliak a afirmat că negocierile ruso-ucrainene s-au oprit din cauză că ”Rusia continuă să aibă o mentalitate stereotipă”. El a adăugat, în cadrul unor declaraţii televizate, că Moscova nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei”.  

De cînd cele două delegaţii s-au întîlnit la Istanbul, ”nu există schimbări semnificative, nici vreun progres”, a mai spus el.  

”Rezistenţa Ucrainei, rezistenţa din punct de vedere profesional creşte, de aceea Rusia nu are cum să-şi atingă obiectivele”, a subliniat Podoliak.  

El a respins, de asemenea, orice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi a dat asigurări că Preşedintele Zelenski nu va semna Acordul Minsk-2.  

”Războiul nu se va încheia dacă cedăm o parte din teritoriile noastre. Acest lucru nu este acceptabil din partea Ucrainei şi nu va fi acceptat de societatea ucraineană. Minsk-2 ar putea fi semnat de un alt Preşedinte. Preşedintele Zelenski nu îl va semna, deoarece orice Minsk-2 reprezintă o amînare a războiului, chiar mai distructivă, de exemplu, cu un an sau doi”, a mai declarat oficialul ucrainean.