DISCUTII BILATERALE INTRE PRESEDINTELE IGOR DODON SI VICEPREMIERUL RUS DMITRI KOZAK

Luni, 3 Iunie, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră. La întrevedere au mai participat vice-ministrul Afacerilor Externe al FR, secretarul de stat Grigorii Karasin, și ambasadorul Federației Ruse în țara noastră, Oleg Vasnețov.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Preşedintele Igor Dodon notează:

Am discutat un spectru larg de chestiuni cu privire la relațiile moldo-ruse în format bilateral și multilateral, inclusiv în cadrul Comunității Statelor Independente și al Uniunii Economice Eurasiatice. În context, am examinat perspectivele de extindere a relațiilor comercial-economice și am remarcat cu satisfacție creșterea cifrei de afaceri dintre țările noastre, care la finele anului 2018 a constituit 940 milioane de dolari. În anul 2017, această cifră era de 826 de milioane, iar mai devreme cu un an – 769 de milioane. În perioada ianuarie – martie 2019, volumul exporturilor de fructe proaspete în Rusia a crescut cu 27%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În același timp, exporturile de legume conservate au crescut cu 20%, iar cele ale producției vinicole – cu 43%.
De asemenea, am abordat subiectul privind continuarea exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața rusă. Menționez că în rezultatul înțelegerilor la care am ajuns cu omologul meu, Vladimir Putin, Federația Rusă a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, pentru perioada de la 1 ianuarie pînă la 1 iulie curent. Totodată, am discutat parametrii noului contract pentru livrarea gazului rusesc în țara noastră după 1 ianuarie 2020. În timpul dialogului, am reiterat poziția și interesul Republicii Moldova de a promova și în continuare o politică externă echilibrată în raport cu partenerii externi ai RM. De asemenea, am discutat despre situația politică internă din țară după organizarea, la 24 februarie, a alegerilor parlamentare din Republica Moldova. O atenție deosebită am acordat stării de lucruri cu privire la reglementarea diferendului transnistrean. Am făcut un schimb de opinii privind posibilitatea de abordare a acestui proces la un nou nivel calitativ, în baza politicii de consolidare a încrederii, cu respectarea principiilor suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova.”

După întrevedere, Preşedintele Igor Dodon şi vicepremierul rus Dmitri Kozak au susţinut un briefing de presă, în care oficialul rus a declarat:

„Iubesc țara voastră. Avem interese reciproce în ceea ce privește relațiile economice. Vom aborda aceste subiecte, însă ne vom referi și la situația politică. Știu că astăzi au venit și reprezentanții UE și SUA pentru a ne expune poziția privind luarea unei decizii. Trei partide politice au obținut simpatia cetățenilor, însă acestea nu pot ajunge la un numitor comun. Alegerile anticipate, fie acum, fie în timpul apropiat, sunt inevitabile. Chiar dacă va fi formată o coaliție, noi ne expunem poziția care coincide cu a președintelui. Nu vrem să ne implicăm, însă părerile externe trebuie luate în considerare. În cazul în care vor avea loc alegeri anticipate, acestea trebuie să fie desfășurate după un sistem corect și liber, precum cere Comisia de la Veneția”.