DISCURSUL PRESEDINTEI MAIA SANDU IN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN

Stimată Doamnă Președintă Metsola, dragă Roberta,

Onorați membri ai Parlamentului European,

Mă simt aici printre adevărații prieteni ai Moldovei, în cercul familiei oamenilor noștri. Permiteți-mi, înainte de toate, să vă mulțumesc în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul dumneavoastră constant și neclintit pentru Moldova și viitorul său european, în timpuri bune și în momente grele.

Sprijinul dumneavoastră a fost vital pentru menținerea Republicii Moldova pe calea sa democratică și pentru susținerea aspirațiilor oamenilor noștri de a trăi în pace și prosperitate, și de a decide asupra propriului nostru viitor.

Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a vă vorbi, într-un moment în care regiunea noastră - și întreaga lume - trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimul timp.

După sfîrșitul Războiului Rece, noile state independente au avut așteptări mari, legate de un nou început. Un nou început de pace și dezvoltare, care ar lăsa mult în trecut rușinoasele practici de acaparare de teritorii sau de cuceriri geopolitice, de către statele mari.

Cu toții am sperat că lipsa totală de respect față de granițele naționale ale noilor state independente și față de modul de viață ales de acestea nu o să mai reapară. Ne-am așteptat ca zonele tampon și sferele de influență să nu mai ghideze relațiile dintre vecini.

Mai presus de toate, ne-am dorit ca statele să fie tratate ca națiuni cu propriile lor aspirații și că voința și vocea lor vor fi auzite și respectate.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să pună capăt acestor speranțe și ne aruncă pe toți cu un secol înapoi în istorie. Pentru că acest război a fost cauzat tocmai de planuri geopolitice de remodelare a regiunii, de împărțire a acesteia în sfere de influență, de acaparare de teritorii.

Rusia a atacat un stat vecin, așa cum au făcut-o marile puteri în trecut, și a declanșat o tragedie de neimaginat pentru ucraineni și întregul continent european.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost conceput pentru a transforma Ucraina în ceva ce nimeni nu și-ar dori să fie - o anexă geopolitică a unui vecin mai puternic.

Statele Baltice, bulgarii, ungurii, polonezii, românii, cehii, slovacii și germanii - state libere astăzi - își amintesc prea bine ce înseamnă acest lucru. Am sperat și ne-am așteptat ca acele vremuri să nu se mai întoarcă niciodată.

Totuși, au făcut-o. Cu toții vedem tragediile femeilor, bărbaților, copiilor și bătrînilor ce și-au pierdut casele și pe cei dragi. Cu toții am văzut crime împotriva ucrainenilor, care nu au făcut niciun rău nimănui. Moldova simte profund durerea și tragedia prin care trece Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit cu o nouă, sumbră, realitate. La fel ca mulți din țara noastră, am putut auzi, din biroul meu, bombele căzînd peste Odesa.

Dar șocul și agonia războiului au fost întîmpinate de cetățenii noștri cu bunătate, generozitate și compasiune.

În cîteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea războiului.

În doar în cîteva săptămîni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4%. Aproape o jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și circa 90.000 din ei sînt încă împreună cu noi, găzduiți de concetățenii mei cu suflet mare. Jumătate dintre refugiații de astăzi sînt copii. Și aceasta reprezintă 10% din numărul total de copii din țară.

Sîntem copleșiți, dar hotărîți să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Vom continua să oferim sprijin umanitar Ucrainei și vom continua să fim alături de poporul ucrainean - vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri.

Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut-o întotdeauna.

Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna. Acest război nu are nicio justificare și trebuie oprit imediat.

În ultimele trei decenii, Moldova a avut multe realizări de care ne putem mîndri.

De-a lungul istoriei noastre independente, Moldova a fost și rămîne o țară democratică, cu alegeri libere și competitive.

Voința și demnitatea, exprimate liber, ale cetățenilor noștri reprezintă valori fundamentale care stau la baza statului nostru.

Cetățenii noștri nu au permis niciodată ca voința lor liber exprimată să le fie retrasă. Cei care au încercat să facă acest lucru, întotdeauna au eșuat.

Moldova de astăzi este ghidată și condusă de cetățenii săi și ei au oprit în mod constant politicienii care au dorit să-și impună relele intenții asupra țării.

Libertatea și demnitatea oamenilor noștri conferă țării mele o identitate europeană puternică, pe care o prețuim profund.

Și democrația noastră și libertatea de exprimare devin din ce în ce mai puternice.

În acest an, Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decît anul trecut. Drept argument ei vorbesc despre schimbările inițiate de guvern și „îmbunătățirea situației pentru jurnaliști”.

Lucrăm la consolidarea proceselor democratice. Facem pași serioși pentru a ne asigura că toate partidele politice și campaniile lor electorale sînt finanțate legal și transparent.

Lucrăm la combaterea dezinformării și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media puternice și rezistente.

Cetățenii Republicii Moldova ne-au oferit un mandat puternic pentru a reforma țara și a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană.

Astăzi, ca niciodată, angajamentul guvernului de reformare a instituțiilor este incontestabil și profund.

Sîntem pe cale să reformăm justiția, un proces care a întîrziat prea mult timp. Instanțele devin mai curate, procuratura - mai profesionistă și mai imparțială. Am eliminat un număr mare de scheme de corupție prin care statul și oamenii au fost jefuiți.

Dar construirea unor instituții independente și puternice necesită timp. Vă rog să ne ajutați în procesul de combatere a marii corupții.

Vă rog să sancționați politicienii corupți care au capturat instituții în trecut, au furat sume importante de bani publici și s-au mutat în străinătate, investind banii furați inclusiv în țări cu democrații consolidate.

Vă rog să ne ajutați să recuperăm banii furați și să-i aducem pe fugarii corupți în fața justiției. Statele și instituțiile UE, comunitatea internațională, ar trebui să facă mai mult pentru a respinge banii murdari, mai ales pe cei care vin din democrațiile fragile.

Istoria și propria noastră experiență de tranziție ne-au învățat că sustenabilitatea realizărilor democratice este strîns legată de dezvoltarea economică. O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să convingem tinerii că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova.

În ultimele nouă luni, Guvernul și Parlamentul au lucrat împreună la îmbunătățirea mediului de afaceri. Lucrăm cu mediul de afaceri din interiorul și din afara țării pentru a demonstra că Moldova se schimbă și devine un loc mai bun pentru fiecare de a-și construi viitorul.

Am crescut sprijinul acordat ÎMM-urilor și am lansat programe dedicate tinerilor antreprenori.

Cu ajutorul dumneavoastră am început să ne consolidăm securitatea și reziliența energetică.

Ne-am angajat în reforma sectorului nostru de securitate.

Ne consolidăm capacitatea de gestionare a frontierelor.

Întreprindem pași pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor publice, pentru a extinde acoperirea și direcționarea programelor de asistență socială și pentru a elimina munca nedeclarată.

Luăm măsuri pentru a îmbunătăți accesul la educație și la servicii de sănătate calitative.

Cu toate acestea, în ciuda realizărilor noastre, am fost loviți puternic de o succesiune de crize care au culminat cu războiul împotriva Ucrainei.

Resursele țării sînt suprasolicitate.

Situația social-economică este dificilă.

Creșterea dramatică a prețurilor la energie este principalul motiv pentru o creștere istorică a inflației - 27%.

Măsurile pe care le întreprindem pentru a construi securitatea energetică vor avea rezultate doar în cîțiva ani.

Investițiile aproape că s-au oprit din cauza războiului de la granița noastră. Lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte.

Chiar dacă 67% din comerțul nostru este cu Uniunea Europeană, o parte importantă a fost cu Rusia, Belarus și Ucraina.

Finanțarea deficitului de venituri nu este o sarcină ușoară.

Conflictul transnistrean este o altă provocare cu care se confruntă țara.

Rămînem angajați soluționării pașnice și politice a conflictului transnistrean, păstrînd pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor noastre recunoscute pe plan internațional.

Totuși, tensiunile recente din regiunea transnistreană au sporit îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare.

Guvernul Republicii Moldova depune un efort considerabil pentru a menține situația stabilă și pașnică, urmînd calea diplomatică de soluționare a conflictelor.

Și vom continua să facem acest lucru, pentru binele cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale rîului Nistru, care nu își doresc război sau destabilizare.

Avem o viziune pentru reintegrarea pașnică a țării noastre, care va ghida eforturile noastre de a menține situația stabilă. Credem că astăzi nu există nici o amenințare imediată ca Moldova să fie atrasă în război.

Moldova este, de asemenea, o țară neutră prin Constituție, prevedere susținută de majoritatea cetățenilor noștri, pe care o respectăm. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre.

Doamnelor și domnilor,

În ciuda listei lungi de provocări suprapuse despre care tocmai am vorbit, Moldova este puternic hotărîtă să rămînă parte a lumii libere. Sîntem parte a Europei.

Valorile UE sînt valorile noastre - respectul pentru viața umană și realizarea visurilor fiecăruia în demnitate și în pace.

Vă rog să sporiți sprijinul UE pentru Moldova: pentru binele cetățenilor noștri, care vor să-și păstreze democrația și libertatea, dar și pentru binele Europei - pentru a avea un partener stabil, previzibil și de încredere, un partener care să contribuie la pace în vecinătatea sa estică.

În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră, iar această ancoră este perspectiva clară a aderării la UE, statutul unei țări candidate.

În mijlocul evenimentelor dramatice din ultima perioadă, pe 3 martie, eu, Prim-ministrul și Președintele Parlamentului am semnat cererea de aderare la UE.

Am făcut această alegere, fiind inspirați de aspirațiile oamenilor noștri. Am ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace. O cale care va necesita multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar care merită fiecare pas.

Pe 12 mai, am prezentat evaluarea comprehensivă și completă, care va oferi Comisiei Europene baza pentru a-și emite opinia cu privire la statutul de candidat al Republicii Moldova.

A fost un efort colectiv semnificativ din partea micului nostru serviciu public, a Parlamentului, a societății civile și a diasporei noastre. Cu toții am muncit din greu întrucît, ca țară, credem în UE, în valorile sale și în viitorul său luminos.

Sîntem conștienți că trebuie să fie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, sîntem conștienți că acestea nu sînt decizii ușoare. Dar acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova este decizia corectă.

În primul rînd, pentru că noi aparținem Uniunii Europene. Sîntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european.

Cel puțin ⅓ din noi sînt deja cetățeni ai UE. Marea noastră diasporă e printre voi. Probabil, ne-ați și cunoscut. Trăim alături de voi, plătim impozite și contribuim la binele comun. Venim dintr-o societate diversă, în care diferite culturi au coexistat în pace și armonie de secole, preferînd compromisul în locul confruntării.

Prin aceasta, sîntem Europeni.

Democrația Moldovei se consolidează treptat. Sîntem pe deplin angajați în avansarea reformelor, garantarea statului de drept și consolidarea unui sistem de justiție independent și lipsit de corupție. Economia noastră și comerțul sînt din ce în ce mai conectate și integrate pe piața europeană. UE este principalul nostru partener comercial și de investiții.

Cel mai important, pentru noi, este însă faptul că UE este un proiect de pace. Valurile integrării europene au transformat Europa dintr-un continent al războiului în unul al păcii. Ea întruchipează lupta de succes pentru pace și reconciliere, pentru democrație și drepturile omului.

Nu sîntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Noi înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică. Noi respectăm pe deplin principiul meritocrației.

În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre ale UE. O perspectivă de aderare ar trimite cetățenilor moldoveni un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi.

Pentru noi Statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte. O țintă clară și un mesaj politic puternic pentru mobilizarea tuturor - societate, mediu de afaceri și autorități, în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică ce va fi, pentru Moldova, farul în aceste furtuni teribile, ghidînd țara noastră pentru anii următori.

Doamnelor și domnilor,

Știu că aici, la Parlamentul European, eu le vorbesc unor oameni care deja sînt convinși. Această casă e conștiința națiunilor europene. Este instituția ce reprezintă popoarele Europei, care oferă o viziune pentru Europa și conduce Europa. Și care este alături de noi. Sînt foarte recunoscătoare pentru sprijinul dumneavoastră.

Cu doar cîteva zile în urmă dumneavoastră, deputații în Parlamentul European, prietenii și partenerii noștri, ați adoptat o Rezoluție prin care îndemnați UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru integrare.

Vă mulțumesc pentru acest lucru în numele tuturor cetățenilor moldoveni. Vă mulțumim pentru recunoașterea alegerii noastre europene și a muncii noastre asidue în implementarea reformelor, a luptei noastre constante pentru democrație.

Nu cerem altceva decît să trăim în pace, ca vocile noastre să fie auzite și luate în considerare și să fim ghidați în activitățile noastre de voința oamenilor noștri.

Apărînd aceste valori cu ajutorul dumneavoastră, vom putea construi un viitor prosper pentru cetățenii noștri.

Vă rog să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările voastre și să chemați factorii de decizie politică să sprijine Moldova în calea sa de a rămîne parte a lumii libere, prin aderarea la cel mai de succes proiect de pace din lume.

Vreau să auziți acest mesaj puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova - Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes Uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației.

UE a creat cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Extindeți această ancoră a păcii încă o dată spre statele care caută un port sigur, care merită cu adevărat și cred în acest lucru. Vă mulțumesc.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26