Discursul noului presedinte al SUA

America a ales. Republicanul Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite după ce a cîştigat şi votul în Winsconsin şi un elector al statului Maine. Miliardarul a obţinut 278 de voturi, iar contracandidata sa democrată Hillary Clinton 218.  Un candidat are nevoie de minim 270 de electori pentru a cîştiga alegerile prezidenţiale în SUA. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrîngerea într-o conversaţie telefonică cu Donald Trump.

„Vă mulţumesc! Vă mulţumesc foarte mult. Vă cer scuze pentru că v-am făcut să aşteptaţi. A fost foarte complicat. Tocmai am primit un telefon de la secretarul Clinton. Ne-a felicitat pentru victoria de astăzi şi eu am felicitat-o pe ea şi pe familia ei. Hillary a muncit din greu şi-i datorăm recunoştinţă pentru serviciul în slujba ţării noastre.

Acum e timpul ca americanii să vindece rănile ţării noastre. Eu mă angajez faţă de fiecare cetăţean că voi fi preşedintele tuturor americanilor. Noi nu am dus o campanie, ci mai degrabă o mişcare extraordinară. (....) Avem un plan economic măreţ. Ne vom  dubla creşterea economică. Vom fi cei mai puternici. Ne vom înţelege bine cu toate naţiunile care vor să se înţeleagă bine cu noi. America nu se va mulţumi decît cu ceea ce este mai bun. Vreau să spun comunităţii internaţionale că deşi interesul Americii este pe primul loc, ne vom înţelege bine cu toată lumea. (...) Vom căuta o bază comună, nu ostilitate, un parteneriat şi nu un conflict.“